© CIDimport

Apple Mac Pro 2013 aangekondigd

Geplaatst: 11 juni 2013 - 05:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:49

Redactie ID.nl

Eindelijk krijgen we niet alleen zekerheid dat er een nieuwe Mac Pro in aantocht is, Apple geeft ook al wat informatie vrij. Zo zien we dat het design van de kast radicaal onder handen is genomen.

Het was lange tijd onzeker of er nog een opvolger zou komen van de Mac Pro. Er werden geen aankondigingen gedaan en de huidige Mac Pro’s begonnen steeds meer verouderd te raken. In 2011 ging het gerucht dat de Mac Pro zijn langste tijd had gehad en dat de iMac zijn taken zou moeten overnemen. Ook op het gebied van veiligheid raakte de Mac Pro achterhaald, zou voldeed hij niet meer aan nieuwe EU-richtlijnen waardoor er alleen nog oude voorraden verkocht mochten worden. De roep om een nieuwe versie werd dus steeds luider. Een Facebookpagina ‘We Want a New Macpro’ vergaarde meer dan 20.000 likes. De oprichters waren vooral verbolgen over de onzekerheid en gebrek aan communicatie van Apple’s zijde.

Can’t innovate my ass

Toch gloorde er wat hoop toen bekend werd gemaakt dat Apple aan een computer werkte die in de VS geproduceerd zou worden. Volgens de geruchten zou het namelijk om een nieuwe Mac Pro gaan. Beide geruchten blijken nu bewaarheid, de nieuwe Mac Pro is in de VS ontworpen en geproduceerd. Het design is radicaal veranderd, geen klassieke kast maar meer een cylinder/koker. Of zoals Apple tijdens de presentatie zei: ‘Can’t innovate anymore my ass’ als sneer naar de kritiek van velen dat Apple met weinig echte innovaties komt de laatste tijd. Wat uit de koker van de Mac Pro komt, is ook niet mis.

Apple Mac Pro 2013 aangekondigd-16254368

© CIDimport

De nieuwe Mac Pro (2013) van buiten

Apple Mac Pro 2013 aangekondigd-16254371

© CIDimport

Mac Pro interne specificaties

De nieuwe desktoparchitectuur van de Mac Pro is gebouwd rondom een revolutionaire uniforme thermische core. De behuizing is slechts 25,1 cm hoog (1/8 van het volume van de huidige Mac Pro) maar herbergt de nieuwste Intel Xeon E5-processors (tot 12 cores wanneer er voor twee hexacores wordt gekozen), twee AMD FirePro grafische processoren (goed voor 7 teraflops) waar je drie 4K-schermen aan kunt hangen, PCIe gebaseerde flashopslag. Met deze snelheid moet je dus probleemloos 4K-videomateriaal bewerken. Doordat de huidige Mac Pro al zo oud is, is het gat in prestaties met de nieuwe Mac Pro natuurlijk nog groter maar ook met workstations van andere fabrikanten kan de nieuwe Mac Pro zich prima meten.

Apple Mac Pro 2013 aangekondigd-16254374

© CIDimport

Mac Pro 2013 intern

Mac Pro externe aanslutingen

De Mac Pro bevat naast vier usb 3-aansluitingen en zes Firewire 2 en ook zes  Thunderbolt 2-aansluitingen voor snelle gegevensoverdracht naar externe apparaten.  En aangezien je zes apparaten aan 1 aansluiting kunt hangen, kun je in totaal dus 36 apparaten extern aansluiten via Thunderbolt. Externe uitbreiding is ook de enige manier om je Mac Pro uit te breiden want het kastje openschroeven om daar zelf extra hardware in te steken, gaat niet werken.

Na de ‘Innovate my ass’ richtte de camera zich even op Steve Wozniak in de zaal die ook kritiek had op het gebrek aan innovatie bij Apple.

Prijs en beschikbaarheid Mac Pro 

De Mac Pro komt eind dit jaar beschikbaar. Over de prijzen is nog geen informatie bekend maar gezien het radicale design en flinke hardware-upgrade mag je nu flink gaan sparen.

[Via: Apple.com]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten