Applicatie LeesID houdt bij of je illegaal boeken downloadt

© CIDimport

Applicatie LeesID houdt bij of je illegaal boeken downloadt

Geplaatst: 22 april 2014 - 10:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:44

Redactie ID.nl

Het idee om alle gegevens van de lezers van e-books centraal te gaan registreren dreigt werkelijkheid te worden. Het CPNB heeft deze week een eerste opzet online gezet van een applicatie die LeesID heet. De app wordt aangeboden als tool om je apparaten makkelijk bereikbaar te krijgen op verschillende apparaten, maar is in werkelijkheid vooral handig om te controleren op het illegaal downloaden van boeken.

Een paar maanden geleden verraste het  CPNB iedereen al door aan te kondigen dat je als je een e-book koopt, voortaan met naam en (IP)-adres zou worden geregistreerd. Verplicht. Bedenker van dit idee was niet geheel verrassend Stichting BREIN, die op deze manier wil voorkomen dat lezers boeken van torrentsites afhalen.

Één centrale boekenplank

De applicatie LeesID werkt als volgt: de digitale lezer schaft bij verschillende webshops boeken aan en heeft als gevolg daarvan op zijn e-reader verschillende boekenplankjes staan. LeesID zorgt ervoor dat de lezer een centrale boekenplank heeft waaruit hij een digitaal boek kan pakken, waarbij het niet uitmaakt welk apparaat hij bedient en op welke plek hij zich bevindt. Dat lijkt handig, maar biedt de app ook gelijk de mogelijkheid om te controleren wat wij op onze virtuele boekenplank hebben staan.

Slecht idee

Hoe fijn dat ook mag zijn voor de schrijvers en uitgevers van boeken die zo kunnen voorkomen dat ze inkomsten mislopen, lijkt het ons net als HP de Tijd een bijzonder slecht idee om de inhoud van de boekenkast van iedere Nederlander online op te slaan. 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten