Australische computers duurder om milieu te sparen

© CIDimport

Australische computers duurder om milieu te sparen

Geplaatst: 2 november 2009 - 12:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:54

Redactie ID.nl

Om geld bijeen te brengen voor een nationaal recycleprogramma worden in Australië computers voortaan ettelijke tientallen Australische dollars duurder. Het recyclen van oude elektronische en huishoudelijke apparatuur gebeurt in Australië nog maar mondjesmaat: ruim 90% van alle oude computers, mobieltjes en televisies wordt gewoon bij het grof vuil gezet.

Om geld bijeen te brengen voor een nationaal recycleprogramma worden in Australië computers voortaan ettelijke tientallen Australische dollars duurder.

Het recyclen van oude elektronische en huishoudelijke apparatuur gebeurt in Australië nog maar mondjesmaat: ruim 90% van alle oude computers, mobieltjes en televisies wordt gewoon bij het grof vuil gezet. Afgelopen jaar ging het om 234 miljoen stuks, 41 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Door nu een extra heffing in te stellen wil de overheid bestaande recycleprogramma's gaan uitbreiden. Overigens blijkt uit een onderzoek dat Australiërs zelf best bereid zijn om maximaal dertig Australische dollars (ongeveer 19 euro) meer te betalen bij aankoop van een pc of televisie, als daarmee het milieu gebaat is.

In Nederland kennen we de verwijderingsbijdrage voor veel huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica al sinds 1999. Voor computers en andere ICT-apparatuur hoeft de consument geen bijdrage te betalen; producenten en importeurs dragen zelf de milieukosten Het van het ICT-inzamelsysteem.

Nederland loopt overigens voorop wanneer het gaat om de inzameling van zogenaamd e-waste. Het afgelopen decennium zijn er al anderhalf miljard batterijen ingezameld en in 2010 wordt naar verwachting de miljardste kilo elektrische en elektronische apparatuur ingezameld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten