Autofabrikanten stellen privacybeleid op voor slimme auto's

© CIDimport

Autofabrikanten stellen privacybeleid op voor slimme auto's

Geplaatst: 13 november 2014 - 08:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:09

Redactie ID.nl

Een groep autofabrikanten heeft een privacybeleid opgesteld, dat bedoeld is voor de slimme auto van de toekomst. Daarin spreken de fabrikanten af hoe zij gevoelige informatie van gebruikers beschermen en beveiligen.

Het manifest is door de Auto Alliance online gezet. Tot de Auto Alliance behoren grote namen als BMW, Volkswagen, Toyota en Volvo.

In het privacybeleid schrijven de fabrikanten op hoe zij omgaan met de persoonlijke informatie van automobilisten.

Transparantie en beveiliging

Auto's worden de komende jaren steeds slimmer en verzamelen steeds meer informatie over de automobilist, bijvoorbeeld waar die is geweest en hoe laat. In het privacybeleid van de autofabrikanten staat dat de groep 'transparant wil zijn tegen consumenten', dat het duidelijk communiceert over welke informatie met wie gedeeld wordt, en hoe die informatie wordt beveiligd door de fabrikanten.

Gegevens verzamelen

De Auto Alliance wil in sommige gevallen ook zelf kunnen zeggen welke gegevens wel of juist niet worden verzameld, en wat daarmee gebeurt. Ook gaat de groep zorgen dat het verzamelen van data beperkt blijft tot wat er nodig is voor het verlenen van diensten.

Privacyzorgen

Hoewel zelfrijdende en slimmere auto's de komende jaren steeds meer de norm worden, uiten critici ook zorgen over het verzamelen van de data van die auto's. De zelfrijdende auto van Google verzamelt bijvoorbeeld een paar gigabyte per seconde, over zowel de omgeving en de weg als over het rijgedrag van de gebruiker. Google doet overigens niet mee met de Auto Alliance en heeft het manifest ook niet ondertekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten