Autoriteit Persoonsgegevens: 'Pas op, AVG-keurmerk bestaat (nog) niet'

© CIDimport

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Pas op, AVG-keurmerk bestaat (nog) niet'

Geplaatst: 8 juni 2018 - 06:07

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:46

Redactie ID.nl

Sinds de komst van de nieuwe privacy-wet moeten bedrijven en organisaties aan strengere eisen voldoen, wanneer ze jouw persoonsgegevens bezitten. Oplichters maken daar nu misbruik van door AVG-keurmerken aan te bieden, die helemaal niet bestaan.

Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bedrijven worden benaderd door partijen die AVG-keurmerken aansmeren, die goedgekeurd zouden zijn door de AP. Maar die organisatie is daar helemaal niet bij betrokken. Een AVG-certificaat bestaat simpelweg nog niet. 

Dankzij de Algemene Verordening Gegevensbescherming moeten instellingen kunnen aantonen dat ze met jouw persoonlijke data op de juiste manier omgaan. Wat wordt er precies verzameld en met welk doel? Bedrijven dienen dit allemaal netjes bij te houden in een verplicht verwerkingsregister.

Specialisten

Aan de AVG zitten dus nogal wat haken en ogen, met bovendien mogelijk boetes tot gevolg. Het is dan ook geen wonder dat organisaties hulp inschakelen van specialisten, die bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van zo'n register. Maar daar hoort dus geen officieel keurmerk bij.

Op den duur komt er overigens wel een AVG-certificaat. Ze worden in de toekomst verstrekt door nog onbekende certificatie-instellingen, die goedgekeurd zijn door de Raad voor accreditatie. Wanneer het precies zo ver is, is nog niet bekend.

Lees hier meer over de AVG. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten