Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzers weer op matje

© CIDimport

Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzers weer op matje

Geplaatst: 10 maart 2017 - 14:02

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:56

Redactie ID.nl

De Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzer-sites wederom op het matje. Dit keer omdat de sites gevoelige informatie te lang bewaarden, en vaak zonder toestemming.

Het betrof in sommige gevallen politieke voorkeuren van de mensen die de stemwijzers invulden, die vervolgens gekoppeld werden aan hun ip-adres en soms ook e-mailadres. Die data werd vaak voor lange, of zelfs onbepaalde tijd opgeslagen.

Volgens het AP is dit tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. De stemwijzers moesten dan ook op een andere manier te werk gaan, of een boete riskeren. Volgens de privacy-waakhond werkten alle onderzochte sites netjes mee.

"Na optreden van de AP hebben deze partijen hun beleid en werkwijze waaronder de informatie op de website aangepast en de overtreding beëindigd," aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de AP ingrijpt tijdens deze verkiezingen. Zo bleek eerder dat een groot deel van de stemwijzers geen https inzetten, en daardoor waren de verstuurde gegevens te onderscheppen. Een reeël gevaar, zo bleek daarvoor nog.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten