Banken waarschuwen voor phishing via IBAN-omrekensites

© CIDimport

Banken waarschuwen voor phishing via IBAN-omrekensites

Geplaatst: 13 mei 2015 - 05:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:33

Redactie ID.nl

Banken waarschuwen voor malafide IBAN-omrekenwebsites, waarmee phishers hun eigen bankrekeningnummer tonen in plaats van het echte IBAN-nummer. De banken zijn zelf gestopt met die omrekendienst, maar kunnen niet garanderen dat er geen misbruik wordt gemaakt van dergelijke diensten.

Dat zegt de Betaalvereniging Nederland op vragen van de NOS.

Phishing

Phishers maken hun eigen IBAN-omrekenwebsite, en doen soms alsof het gaat om een echte bankenwebsite. Maar in plaats van het IBAN-nummer om te rekenen geven de phishers hun eigen rekeningnummer weer. Veel gebruikers kopiëren dat rekeningnummer klakkeloos in hun adresboek, en maken daardoor geld over naar de phishers.

Ook zijn er websites die geld vragen voor een dergelijke dienst. Banken doen dat niet, en het is ook niet nodig ervoor te betalen.

Te duur

De NOS stelde vragen naar aanleiding van het beëindigen van de eigen IBAN-omrekenwebsite. Daar stopten de banken op 1 april mee, met name omdat het te duur werd om die database bij te houden. Bovendien, zegt Betaalvereniging Nederland, wordt het tijd dat Nederlanders het 20-cijferige nummer maar uit hun hoofd leren. "Daar worden burgers al jaren op voorbereid, en het nummer is overal te vinden. Je zou daar geen tool voor nodig moeten hebben."

Ook legitieme websites

Overigens zijn niet alle IBAN-omrekensites slecht. Er zijn ook veel legitieme websites, zoals OpenIBAN.nl en IBANnl.org.

Geen garanties

Volgens Betaalvereniging Nederland is ook daarvan echter niet te garanderen dat die database accuraat het. Nieuwe rekeningnummers moeten volgens de vereniging worden gecontroleerd, wat de banken normaal deden. Het is niet te garanderen dat commerciële IBAN-omrekensites dat ook doen. Daardoor zouden ze verouderde informatie kunnen tonen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten