‘Banking trojans 25 dagen onopgemerkt ondanks virusscanner’

© CIDimport

‘Banking trojans 25 dagen onopgemerkt ondanks virusscanner’

Geplaatst: 24 oktober 2012 - 06:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:39

Redactie ID.nl

Trojaanse paarden die speciaal ontwikkeld zijn om geld van bankrekeningen te plunderen worden op computers met een volledig up-to-date virusscanner soms pas na 25 dagen ontdekt.

Trojaanse paarden die speciaal ontwikkeld zijn om geld van bankrekeningen te plunderen worden op computers met een volledig up-to-date virusscanner soms pas na 25 dagen ontdekt. Dat meldt het Nederlandse anti-virusbedrijf SurfRight.

Banking trojans die door de aanwezige virusscanner weten te glippen, kunnen volgens onderzoek van SurfRight gemiddeld 25 dagen ongestoord hun gang gaan voordat ze opgemerkt worden. Bij computers zonder bijgewerkte virusscanner blijft de trojan gemiddeld 81 dagen onopgemerkt.

De virusbestrijder kwam tot deze conclusie op basis van een onderzoek onder 2,5 miljoen internetgebruikers die tussen oktober 2011 en oktober 2012 hun computer met HitmanPro scanden. De software stuurt voor het onderzoek informatie terug over de banking trojan die het aantreft, wanneer deze op de computer is geïnstalleerd en welke virusscanners actief zijn.

SurfRight erkent dat als de virusscanner de banking trojan bij installatie al tegenhoudt, dat HitmanPro de dreiging ook niet zal detecteren. Feit blijft wel dat bijgewerkte antivirusprogramma’s de levensduur van een banking trojan erg inkort. “Antivirussoftware is de laatste verdedigingslijn en stopt het grootste deel van alle malware-aanvallen, maar niet 100%”, aldus SurfRight.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten