Barbie: I Can Be A Computer Engineer teruggetrokken

© CIDimport

Barbie: I Can Be A Computer Engineer teruggetrokken

Geplaatst: 24 november 2014 - 07:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:02

Redactie ID.nl

Speelgoedfabrikant Mattel heeft het boekje Barbie: I Can Be A Computer Engineer uit de digitale winkelrekken gehaald nadat er vorige week ophef over ontstond.

In het verhaal heeft Barbie de hulp nodig van mannen, omdat ze zelf niet programmeren kan. "Ik doe alleen de design," aldus Barbie. Wanneer ze niet alleen haar eigen laptop maar ook die van een vriendin laat vastlopen, is ze helemaal ten einde raad. "Kom maar hier," zeggen Steven en Brian. "Het is sneller opgelost als wij ernaar kijken."

Spijt

Het boek blijkt al sinds 2010 op de markt. Het achterhaalde idee dat vrouwen niet met computers overweg kunnen, past niet meer bij de visie die Mattel met het personage voor ogen heeft. Daarom is het werk nu niet meer op Amazon te vinden.

Zo schrijft het bedrijf op zijn Facebookpagina: "We willen dat meisjes begrijpen dat alles voor ze mogelijk is, en het spijt ons dat dit verhaal dat niet reflecteert." Volgens Mattel gaan de verhalen voortaan een krachtigere Barbie neerzetten.

Haatmail

De discussie laaide vorige week op, toen de absurdheid van de verhaallijn onder de aandacht werd gebracht door blogger Pamela Rigon. Zoals dat gaat op internet, leidde het al snel tot hilarische taferelen op social media.

Minder leuk bleek het voor de auteur van het boek, Susan Marenco. Tegenover ABC News vertelt ze hoe ze van de ene op de andere dag werd gebombardeerd met honderden hatelijke e-mails.

"Nu zou ik willen dat ik van één van de programmeurs een vrouw had gemaakt. Maar ik werkte waarschijnlijk tegen een deadline aan, en toen is het erbij in geschoten," verklaart Marenco. "Ik had er iets van moeten zeggen en dat doe ik meestal ook. Maar dit keer niet."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten