Bedenker smiley vindt andere emoticons lelijk

© CIDimport

Bedenker smiley vindt andere emoticons lelijk

Geplaatst: 19 september 2012 - 10:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:53

Redactie ID.nl

Vandaag bestaat de smiley precies 30 jaar. Een Amerikaanse professor bedacht het zijwaartse lachebekje om misverstanden in e-mailcommunicatie te voorkomen.  

Vandaag bestaat de smiley precies 30 jaar. Een Amerikaanse professor bedacht het zijwaartse lachebekje om misverstanden in e-mailcommunicatie te voorkomen.

De geboorte van de smiley is tot de minuut te herleiden: op 19 september 1982 om 11:44 uur. Op dat moment plaatste professor Scott Fahlman, van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh, een bericht op een online elektronisch prikbord waarin hij het gebruik van de smiley op zijn kant adviseerde: “Ik stel de volgende tekenreeks voor om grappen te markeren:  : -) Lees het op zijn kant. “

Gekkigheid

De professor werkt nog steeds aan de universiteit en zegt verbaasd te zijn over de impact van zijn smiley. “Dit was een beetje gekkigheid die ik in een discussie over de natuurkunde had geschreven", zegt hij. "Het was tien minuten van mijn leven. Ik verwachtte dat mijn opmerking hooguit een paar vrienden zou doen glimlachen."

Maar na deze e-mail werd de smiley (of emoticon) wereldwijd bekend. Inmiddels zijn er tientallen variaties beschikbaar, voornamelijk als kleine gele, computericoontjes. Er zijn emoticons die een zonnebril dragen, een kerstmuts of duivelsoren. Maar Professor Fahlman is geen fan.

Lelijk

"Ik vind ze lelijk, en ze ondergraven de uitdaging om met standaard toetsenbordtekens emoties uit te drukken, maar misschien komt dat gewoon omdat ik de uitvinder ben van de eerste soort."

Verschillende mensen hebben professor Fahlman geschreven dat ze de smiley al eerder hadden bedacht en gebruikt, maar met bewijzen komen ze niet. Wel hebben sommige mensen erop gewezen dat een uitgetypte toespraak van Abraham Lincoln een hedendaagse ;-) bevatte, zo’n 150 jaar geleden in The New York Times van 1862. Men is er nog niet over uit of dat nu een typefout was of niet. ;-)

Hier vind je meer emoticon-alternatieven.

[Via The Independent]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten