Belgische consumentenvereniging klaagt Apple aan voor te lage opslagcapaciteit

© CIDimport

Belgische consumentenvereniging klaagt Apple aan voor te lage opslagcapaciteit

Geplaatst: 9 februari 2016 - 14:51

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:39

Redactie ID.nl

Een Belgische consumentenorganisatie, Test-aankoop, sleept Apple voor de rechter omdat iPhone-kopers structureel te weinig opslagruimte op hun telefoon overhouden. De vereniging hekelt het feit dat je in de praktijk zo'n 30% minder gigabytes kunt gebruiken dan waarmee Apple adverteert, met name door de ruimte die iOS verbruikt.

Dat is misleiding, zegt Test-aankoop. Apple adverteert bijvoorbeeld met een telefoon met 16 GB aan opslagruimte, maar in de praktijk is daar maar 10,3 GB van bruikbaar.

Voorgeïnstalleerde apps

Dat komt door iOS en een aantal voorgeïnstalleerde apps die altijd op het toestel staan, maar dat vindt Test-aankoop niet relevant. "Een klant moet voor het kopen goed worden ingelicht over wat hij koopt, dus ook over hoeveel opslag hij uiteindelijk nog kan gebruiken", zegt de organisatie.

Gerechtigheid

De vereniging klaagt Apple nu aan in België. Dat gaat niet om geld, maar Test-aankoop wil dat Apple voortaan het daadwerkelijk aantal bruikbare GB's vermeldt bij de verkoop. Een consument wordt volgens de organisatie onder andere overgehaald om een telefoon te kopen op basis van de grootte van het geheugen. Daarnaast worden kopers gestimuleerd zoveel mogelijk apps en films te kopen en die op het apparaat te zetten, waardoor de opslag wel degelijk belangrijk is.

Andere fabrikanten

Als een rechter die uitspraak doet, wil Test-aankoop ook andere fabrikanten zoals Sony, Microsoft en Samsung aanpakken. Die doen hetzelfde met hun toestellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten