Beveiligingsbedrijf helpt gratis bij gegijzelde data

© CIDimport

Beveiligingsbedrijf helpt gratis bij gegijzelde data

Geplaatst: 6 augustus 2014 - 12:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:58

Redactie ID.nl

Het Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT helpt samen met diens Amerikaanse bondgenoot FireEye bij het gratis teruggeven van gegijzelde data door ransomware Cryptolocker.

Cryptolocker heeft de afgelopen tijd al 500.000 computers besmet. De ransomware 'gijzelt' bestanden, waar je pas weer toegang tot krijgt zodra je losgeld overmaakt. Je krijgt dan een unieke sleutel toegestuurd die de bestanden ontgrendeld. 

Op die manier hebben de makers van de kwaadaardige software naar schatting al 2,2 miljoen euro verdiend, ook al heeft slechts 1,3 procent van de slachtoffers het losgeld daadwerkelijk betaald.

Sleutels

Fox-IT en FireEye zouden bij toeval aan de database met sleutels zijn gekomen door de ransomware te onderzoeken, en lanceerden daarop DeCryptolocker. Op deze portal upload je de besmette bestanden in combinatie met je e-mailadres. Je krijgt dan gratis de sleutel toegestuurd die je nodig hebt, samen met de nodige ontgrendelsoftware.

De e-mailadressen worden daarbij niet bewaard of verstrekt aan derden. De bedrijven adviseren echter wel dat je beter geen contactinformatie of bestanden met daarin gevoelige informatie kunt opsturen. 

Politievirus

Ransomware bestaat niet alleen in de vorm van Cryptolocker. Al jaren maakt een soortgelijk virus veel slachtoffers: Ukash, in Nederland ook wel bekend als 'het politievirus.' In de workshop van Computer Idee lees je hoe je deze ransomware kunt verwijderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten