Bibliotech: Eerste e-book bibliotheek in de VS

© CIDimport

Bibliotech: Eerste e-book bibliotheek in de VS

Geplaatst: 17 januari 2013 - 08:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:53

Redactie ID.nl

In het plaatsje San Antonio in Texas  komt de eerste volledige openbare e-book bibliotheek van de VS te staan. De bibliotheek wordt BiblioTech genoemd en heeft tafels vol beeldschermen om e-books op te kunnen lezen. Dit najaar zal de bibliotheek geopend worden.

Net als bij gewone boeken zijn de e-books in de BiblioTech gratis in te zien op beeldschermen of tablets. De bibliotheek zal zo’n tienduizend titels voeren. Het betreft een experiment voor dorpen en afgelegen wijken waar gewone bibliotheken te duur zijn.  Initiatiefnemer is Nelson Wolff die op het idee kwam na het lezen van de biografie over Steve Jobs. Dat verklaart wellicht ook waarom de Wolff aangeeft dat de bibliotheek er uit zal gaan zien als een Apple Store.

Bibliotech: Eerste e-book bibliotheek in de VS-16392956

© CIDimport

Wolff is zelf een fervent lezer maar ziet in de papierenversie geen toekomst meer en begon daarom een bibliotheeksysteem dat zich richt op e-books met de BiblioTech in San Antonio als eerste fysieke plek om de virtuele boeken te lezen. Andere bibliotheken bieden ook al e-books maar geen enkele openbare bibliotheek in de VS bestaat uit enkel e-books. Wel zijn er enkele universiteitsbibliotheken die uit alleen maar e-books bestaan en die blijken in de smaak te vallen bij studenten.

Nederlandse bibliotheken en e-books

In Nederland zijn we nog niet zo ver. Bij ons zijn er nu een aantal klassieke werken gratis te downloaden uit de Nederlandse eBooks eregalerij . Ook is er vanaf 1 mei 2012 voor alle leden van  de Nederlandse openbare bibliotheken de mogelijkheid om vanuit hun eigen computer/tablet/smarthpone in de bibliotheek een beperkt aantal e-books lezen via de webbrowser. Het aanbod bestond bij aanvang uit vijf boekenplankjes met ieder tien Engelstalige boeken, vijf boekenplankjes met Nederlandstalige boeken en één boekenplankje met tien Arabischtalige titels.

[Via: Emerce]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten