Bill Gates mengt zich in Apple vs FBI zaak

© CIDimport

Bill Gates mengt zich in Apple vs FBI zaak

Geplaatst: 23 februari 2016 - 09:44

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:32

Redactie ID.nl

De FBI wil dat Apple de beveiliging van de iPhone aanpast. Daar is grote discussie over gaande, waar nu ook Bill Gates zich mee bemoeit.

De FBI wil dat Apple het mogelijk maakt om vergrendelde iPhones van verdachten te ontgrendelen, door middel van een achterdeur. Hiervoor moet Apple echter de beveiliging van de iPhone aanpassen, waardoor de telefoon ook voor anderen te kraken is.

Bill Gates

Apple gaat de iPhone-vergrendeling niet aanpassen, maar daar is oprichter van Microsoft Bill Gates het niet mee eens. Hij laat tegenover de Financial Times weten dat tech-bedrijven altijd moeten meewerken met de overheid als het gaat om het bestrijden van terrorisme:

It is no different than [the question of] should anybody ever have been able to tell the phone company to get information, should anybody be able to get at bank records. Let's say the bank had tied a ribbon round the disk drive and said 'don't make me cut this ribbon because you'll make me cut it many times.

-

Bill Gates is van mening dat een achterdeur in software plaatsen niet anders is dan dat de FBI telefoongegevens of bankgegevens opslaat voor een onderzoek. Tim Cook - de topman van Apple - vindt dat dit wel degelijk anders is, omdat een achterdeur álle iPhone-bezitters kwetsbaar maakt.

Lees hier hoe veilig iOS eigenlijk is

WhatsApp en Google

Topmannen van Google en WhatsApp lieten eerder deze week al weten het eens te zijn met het standpunt van Apple. Ook zij vinden dat dit soort achterdeuren de privacy van alle gebruikers in gevaar brengt.

Aanleiding

Aanleiding voor de discussie is het onderzoek naar een grote schietpartij in California waarbij 14 mensen om het leven kwamen. Volgens de FBI zou de iPhone van de dader hen verder kunnen helpen in het onderzoek.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten