Blokkade op basis van locatie opgeheven voor online shoppen

© CIDimport

Blokkade op basis van locatie opgeheven voor online shoppen

Geplaatst: 19 maart 2018 - 21:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:05

Redactie ID.nl

Vanaf 20 maart is er geen blokkade meer op online producten en diensten in de EU. Dat betekent dat webshops ongeacht de locatie van de bezoeker, altijd dezelfde producten moeten tonen en dat inwoners van EU-landen niet meer mogen worden uitgesloten van het kopen van producten op websites uit een ander EU-land.

Voor 20 maart mochten webwinkels bezoekers uti andere EU-landen nog blokkeren. Zo kon het dus voorkomen dat een Nederlandse bezoeker van een Duitse webshop, niet de mogelijkheid kreeg om een product te kopen. Van de Europese Commissie is er sprake van discriminatie, en dat mag niet. 

Vrije toegang voor ieder EU-lid

Vanaf 20 maart mogen webwinkels bezoekers niet meer blokkeren op basis van de geolocatie, en zijn ze verplicht om alle producten weer te geven voor dezelfde prijzen als bezoekers van het land waar de webshop zich bevindt. Wel mogen de verzendkosten hoger zijn, bijvoorbeeld wanneer een Nederlandse bezoeker een product aanschaft bij een Franse webwinkel. De afstand om het product te verzenden is immers hoger, en daar mogen de webwinkels wel extra geld voor vragen.

Streaming-diensten

De blokkade op basis van geografische locatie blijft overigens nog wel van kracht op diensten als Netflix, Spotify en op e-books en streaming games, bijvoorbeeld die van het online gamingplatform Steam. Vanwege de ingewikkelde auteursrechten die op een aantal van deze producten en diensten rust, is het lastiger om die blokkade per direct op te heffen. De Europese Commissie wil dat overigens ook aanpakken

Interactieve tv

Ziggo, KPN en Telfort gaan echter wel mee in de verandering van de nieuwe wet  Zo wordt het vanaf 20 maart mogelijk om met de interactieve tv-apps van deze providers ook gemiste programma's in een ander EU-land terug te kijken. Handig op vakantie bijvoorbeeld, zonder gedoe met VPN-verbindingen kun je dan legaal programma's terugkijken. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten