Boeiende combinatie: games en kunst

© CIDimport

Boeiende combinatie: games en kunst

Geplaatst: 13 maart 2006 - 08:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:17

Redactie ID.nl

In Het Stedelijk Museum is tot en met 18 juni aanstaande de tentoonstelling 'Next Level. Art Games & Reality' te zien, waarin kunstenaars en ontwerpers hun visie op games en kunst geven.Het realisme in de simulatie heeft in zeer korte tijd een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De beeldtaal in digitale games is zo vanzelfsprekend geworden dat het de fictie haast overstijgt.

Boeiende combinatie: games en kunst

In Het Stedelijk Museum is tot en met 18 juni aanstaande de tentoonstelling 'Next Level. Art Games & Reality' te zien, waarin kunstenaars en ontwerpers hun visie op games en kunst geven.

Het realisme in de simulatie heeft in zeer korte tijd een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De beeldtaal in digitale games is zo vanzelfsprekend geworden dat het de fictie haast overstijgt. Werkelijkheid en fictie zijn soms nauwelijks te scheiden. De kunstenaars en ontwerpers in ‘Next Level’ pakken dit element op en laten de bezoeker, mede door interactieve elementen, de realiteit zien zoals deze in de game beleefd kan worden. In de tentoonstelling is werk te zien van Persijn Broersen en Margit Lukacs, Brody Condon, de GameKings, Joes Koppers, Geert Jan Mulder en Jan van Nuenen. Vooral de GameKings vallen op in dit rijtje: deze gamejournalisten, deels gelieerd aan het tijdschrift Power Unlimited, zijn vooral bekend van hun tv-programma. Zij grijpen exponenten uit de populaire cultuur aan. De competitie, de popmuziek, geweld als entertainment en interactiviteit zijn thema’s waarmee ze de bezoeker uitlokken een eigen mening te vormen over de game als maatschappelijk verschijnsel. Ze tonen een gemonteerde versie van het opzienbarende ‘Grand Theft Auto’: San Andreas. Door middel van een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game, oftewel een online rollenspel) willen zij de schaal van de grootste moderne spelwerelden laten zien. Uitgangspunt vormt daarbij ‘World on Warcraft’. Daarnaast hebben de GameKings een selectie van hedendaagse Japanse games gemaakt.

Uiteraard was gamesblad Power Unlimited bij de opening; hun verslag leest u hier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten