Boete voor milieuvervuilers door slimme verkeerscamera's

© CIDimport

Boete voor milieuvervuilers door slimme verkeerscamera's

Geplaatst: 3 maart 2021 - 08:17

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:35

Redactie ID.nl

Bermen vol zwerfafval zijn velen een doorn in het oog. Het Britse graafschap Kent experimenteert dan ook met verkeerscamera's die vastleggen wie zich aan deze vorm van milieuvervuiling schuldig maken. Zij krijgen automatisch een boete op de deurmat.

LitterCams, zo heten de camera's die spotten wanneer een automobilist afval uit het raam gooit. Van plastic blikjes en fastfood-verpakkingen tot zelfs deels opgerookte sigaretten. In onderstaande video zie je wat de camera registreert.

De informatie wordt gekoppeld aan het kenteken van het voertuig, zodat de autoriteiten weten naar welk adres de boete gestuurd kan worden. Die loopt op tot maximaal 120 pond, omgerekend zo'n 140 euro. 

Lange test

Het systeem is sinds 2019 in ontwikkeling en wordt nu voor het eerst in de praktijk getest. De camera's worden voorlopig echter nog niet op grote schaal ingezet. De huidige proef loopt minstens een jaar, waarbij dezelfde camera geregeld op een nieuwe plek wordt neergezet.

Volgens lokale handhavers is men nu nog te afhankelijk van het op heterdaad betrappen van vervuilers. Dat leverde vorig jaar slechts 200 bekeuringen op, terwijl er in totaal voor 1.950 ton aan zwerfafval werd opgeruimd. Een stijging van 250 procent ten opzichte van 2019.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten