Bram Stoker Dracula Google Doodle

© CIDimport

Bram Stoker Dracula Google Doodle

Geplaatst: 8 november 2012 - 07:36

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:31

Redactie ID.nl

Vandaag staat er op de Google homepage een doodle van Bram Stoker. Bram Stoker, officieel Abraham Stoker, is vooral bekend van zijn boek ‘Dracula’.

Halloween is net voorbij of er staat alweer een horrorgetinte doodle op de homepage van Google. Deze keer in het teken van de geboortedag van Bram Stoker die op 8 november 1847 werd geboren en bekend was om zijn verhalen in het horrorgenre. Vooral zijn boek over graaf Dracula zorgde voor zijn bekendheid.

Bram Stoker Dracula Google Doodle-16472377

© CIDimport

Bram Stoker Dracula Google Doodle-16472382

© CIDimport

Dracula, Roemeens voor Duivels, is uitgegroeid tot de bekendste vampier ter wereld. Het boek was niet direct een groot verkoopsucces ondanks goede kritieken. Later groeide het uit tot een echte horrorklassieker en werd het vele malen verfilmd. Het uiterlijk van de vampier werd deels gebaseerd op acteur Henry Irving, een vriend van de schrijver.

Nosferatu

De eerste film gebaseerd op het boek was Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit 1922. Destijds zag de klassieke vampier er toch heel anders uit dan vandaag de dag met acteurs als  Robert Pattinson uit de Twilight-films. In 1979 werd een remake van Nosferatu gemaakt die ook gedeeltelijk in Nederland werd opgenomen. In 1931 verscheen de film Dracula van regisseur Tod Browning en in 1992 maakte Francis Ford Coppola zijn versie. Dit jaar kwam nog Dracula 3D uit met onder andere Rutger Hauer. Waar de versie van Coppola een 7,4 scoort, moet Rutger het doen met een waardering van 4.5 op IMDB.com.

Bram Stoker Dracula Google Doodle-16472388

© CIDimport

Robert Pattinson vs Nosferatu

Bram Stoker

Bram Stoker kwam uit een gezin van tien kinderen en hij was tot zijn zevende jaar bedlegerig. Stoker werd geboren in Clontarf, een wijk van Dublin. Na een ziekelijke jeugd studeerde hij aan Trinity College geschiedenis, letteren, wis- en natuurkunde. Zijn daaropvolgende baan als ambtenaar beviel hem niet en hij ging de journalistiek in. Als theatercriticus maakte hij kennis met de beroemde acteur Henry Irving, met wie hij vriendschap sloot en die hij begeleidde op binnen- en buitenlandse tournees. Ook was hij lange tijd manager van Irvings Lyceum-theater in Londen. Door zijn werk en reizen kwam hij in contact met diverse bekende artiesten en lieden uit de hogere kringen. De Ierse schrijver overleed op een leeftijd van 65 jaar op 20 April 1912 in Londen.

Voor mee Google Doodles over anders schrijvers zie dit overzicht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten