Brein mag ip-adressen van uploaders opsporen - krijg je boetes voor downloaden?

© CIDimport

Brein mag ip-adressen van uploaders opsporen - krijg je boetes voor downloaden?

Geplaatst: 14 maart 2016 - 12:23

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:24

Redactie ID.nl

Brein jaagt internetters weer eens de digitale stuipen op het lijf door opnieuw te dreigen met boetes. Dit keer zijn uploaders de sigaar, want de auteursrechtenbeschermer heeft een systeem om uploaders op te sporen en een boete te geven. Of toch niet? We leggen je precies uit wat Brein nu weer van plan is en hoe je je ertegen kunt beschermen.

1. Wat gaat Brein nu weer doen?

Stichting Brein wil de ip-adressen van uploaders van films en muziek gaan verzamelen. De auteursrechtenorganisatie wil weten wie dat verspreidt via programma's als BitTorrent, en wil die personen gaan aanspreken om hen een 'boete' te geven.

Brein heeft nu toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om dat verzamelen van ip-adressen te starten. De auteursrechtenorganisatie moest dat eerst vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (het vroegere College Bescherming Persoonsgegevens) voordat het dat mocht.
 

Brein heeft officiële toestemming gekregen om ip-adressen te verzamelen

De auteursrechtenorganisatie had al een systeem gebouwd waarmee het zulke ip-adressen kon verzamelen, en heeft daar al mee geëxperimenteerd. Voordat het dat systeem ook daadwerkelijk mag inzetten moest de stichting groen licht krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens keek daarbij naar hoe lang Brein de gegevens wil verzamelen, wat het er precies mee doet, en wat het belang is die gegevens te verzamelen.

2. Wie willen ze daarmee pakken?

Brein gaat het systeem gebruiken om notoire uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden. De stichting wil vervolgens achter die mensen aan door hen een 'schikkingsvoorstel' te doen. Wie betrapt wordt op uploaden mag betalen. Wie dat niet doet, kan een rechtszaak tegemoet zien, waarvan de kosten nog veel hoger kunnen oplopen. Het is daarom goedkoper om het schikkingsvoorstel te betalen dan het tot een rechtszaak te laten komen.

Brein wil vooral achter uploaders aan - downloaders blijven voorlopig buiten schot. Het gaat daarbij volgens de auteursrechtenorganisatie wel alleen om notoire downloaders, en niet om gebruikers die toevallig seeden met hun torrentprogramma. Dat zijn bijvoorbeeld gebruikers die een film al direct na de dvd-release op torrentsites zetten, of uploaders die vaak veel materiaal tegelijk uploaden. Om die 'veelplegers' te pakken, worden de verzamelde gegevens 12 weken bewaard.

Het gaat overigens niet alleen films en muziek, maar ook om ander auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals software of e-boeken.

3. Wacht even, waren ze dat niet al van plan?

De stichting wil vooral achter grote jongens aan

Het is niet de eerste keer dat de entertainmentindustrie dreigt met zulke 'boetes'. Brein dreigde in oktober al dat het 'boetes wil uitdelen' aan Popcorn Time-gebruikers. Tim Kuik van Brein zei toen al dat de stichting werkte aan een manier om te achterhalen wie die downloaders zijn.

Later zei ook filmstudio Dutch Filmworks dat het een eigen manier had om downloaders op te sporen, om die vervolgens een boete te willen geven.

Dit is echter de eerste keer dat die plannen ook echt omgezet worden in iets concreets. Tot nu toe bleef het altijd bij plannen, maar inmiddels wil Brein zijn systeem ook echt actief gaan inzetten.

4. Dus straks weten ze me te vinden?

Toch hoef je niet direct bang te zijn dat je een boete krijgt. Brein mag dan wel ip-adressen hebben, maar daarmee kan het je nog niet meteen opsporen. Daarvoor moet de stichting eerst naar je provider om je contactgegevens te eisen. En die providers hebben al gezegd niet mee te werken met zulke verzoeken.
 

Als je een VPN gebruikt, ben je praktisch onvindbaar voor Brein

Wel kan Brein de gegevens vorderen via de rechter. Die kan een provider verplichten een adres af te geven.

5. Kan ik me ertegen beschermen?

Laten we allereerst zeggen dat het natuurlijk niet netjes is om op grote schaal films te uploaden naar The Pirate Bay. Sterker nog, onder het nieuwe downloadverbod is dat zelfs illegaal. Toch kun je je redelijk goed beschermen tegen het meegluren van Brein, door een VPN te gebruiken. Daarmee maak je je verbinding anoniem én onleesbaar, dus kan zelfs Brein niet zien wat je doet op internet.

Brein zegt zelf wel dat ook VPN-gebruikers niet helemaal anoniem zijn, maar dat lijkt vooral bangmakerij. Sommige VPN-diensten houden bijvoorbeeld log-gegevens bij wanneer je online gaat, of ze verzamelen je bank- en (mail-)adresgegevens. Het kost echter teveel tijd en geld voor organisaties als Brein om daar actief achteraan te gaan. Bovendien zijn er ook VPN-diensten die wél compleet anoniem zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten