BREIN: Nederlanders downloaden bewust illegaal

© CIDimport

BREIN: Nederlanders downloaden bewust illegaal

Geplaatst: 17 augustus 2007 - 06:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:01

Redactie ID.nl

Op zich zijn onderzoeken naar downloadgedrag altijd interessant. Zo ook de cijfers waarmee piraterij-bestrijder BREIN op de proppen komt. Daaruit blijkt dat Nederlanders massaal gratis downloaden. Jammer is wel dat de groep ondervraagden klein is: slechts 322 mensen zijn aan de tand gevoeld.

Op zich zijn onderzoeken naar downloadgedrag altijd interessant. Zo ook de cijfers waarmee piraterij-bestrijder BREIN op de proppen komt. Daaruit blijkt dat Nederlanders massaal gratis downloaden. Jammer is wel dat de groep ondervraagden klein is: slechts 322 mensen zijn aan de tand gevoeld. Onderstaande cijfers moeten dus wel in dat licht gezien worden.

14% van de mensen die downloaden zegt dat uitsluitend tegen betaling te doen. 86% downloadt dus gratis, dat wil zeggen in de meeste gevallen van illegale bronnen op internet. De muziekbestanden die men betaald kan downloaden, vindt men over het algemeen duur. Van de mensen die de prijzen van betaalde muzieksites kennen (88%), vindt 39% de bestanden te duur. Vooral jongeren (48%) vinden het prijsniveau te hoog. Onzin, zegt BREIN. "Waar je een paar jaar geleden nog 7 euro voor een single betaalde, kun je nu de allernieuwste muziek downloaden voor 1 euro per track. Ook de prijzen van nieuwe cd's zijn gedaald naar prijzen van rond de 15 euro. De beleving dat muziek te duur is, komt niet door de prijzen van het legale aanbod, maar door het illegale alternatief. Tegen gratis kun je niet concurreren."

Van de mensen die gratis illegale muziek downloaden, voelt 15% zich hier een beetje schuldig over. De meesten (85%) voelen zich er 'niet zo' of 'geheel niet' schuldig over.
41% zegt wel geneigd te zijn om te betalen voor muziek als de prijzen van downloads zouden dalen. 24% zegt ook in dat geval waarschijnlijk nog steeds gratis muziekbestanden te downloaden.

In Nederland bestaat de tegenstrijdige situatie dat illegaal aanbod van auteursrechtelijk beschermde bestanden verboden is maar dat het downloaden daarvan voor eigen gebruik is toegestaan. BREIN: "Als je diefstal verbiedt maar heling toestaat, creëer je een afzetmarkt voor gestolen spullen." Deze situatie werkt illegaal aanbod in de hand. BREIN pleit er daarom voor om downloaden van kennelijk illegaal aanbod te verbieden. Drie van de tien Nederlanders is het hiermee eens en vindt dat het illegaal kopiëren en downloaden van muziek bestraft zou moeten worden. Overigens zijn de meeste mensen (71%) zich ervan bewust dat het illegaal aanbieden van muziek verboden is in Nederland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten