Brein schikt met muziek-uploader

© CIDimport

Brein schikt met muziek-uploader

Geplaatst: 4 augustus 2016 - 09:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:24

Redactie ID.nl

Auteursrechtenorganisatie Brein schikt met een Nederlandse uploader die muziek op Usenet zette. De uploader betaalde € 15.000,- om een rechtszaak af te kopen.

Dat laat de waakhond vandaag weten. De man zette meer dan 18.000 muziekalbums op een usenet-server. Brein zegt dat het vooral opviel hoe gedetailleerd die discografieën waren. Die werden met zorg in elkaar gedraaid door de man.
 

Niks meer plaatsen

De uploader mag volgens de schikking ook nooit meer auteursrechtelijk materiaal online plaatsen. Als hij dat wel doet, moet hij € 2.000,- per dag betalen.

Lees ook: 'Kun je echt een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time?'
 

Schikkingsvoorstel

De schikking is geen boete, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Brein heeft niet de bevoegdheid om boetes uit te delen, maar kan wel een schikkingsvoorstel doen. Dat betekent dat een verdachte een bedrag kan betalen, en in plaats daarvan wordt er geen rechtszaak aangespannen. Gaat iemand niet met een schikking akkoord, dan start Brein een rechtszaak die bij verlies veel duurder kan uitpakken voor de uploader. Veel uploaders kiezen daarom eieren voor hun geld en betalen de schikking.

Brein zit vaker achter usenet-providers aan. Twee maanden geleden moesten twee providers nog namen en adresgegevens afstaan aan Brein vanwege het aanbieden van grote hoeveelheden e-boeken.
 

Popcorn Time

Daarnaast zit Brein veel achter Popcorn Time aan. Het gebruik daarvan is illegaal, en de auteursrechtenorganisatie dreigde vorig jaar gebruikers op te sporen om hen ook zo'n schikkingsvoorstel te doen. Dat werd geïnterpreteerd als het uitdelen van boetes, maar dat was niet helemaal correct. Tot nu toe zijn er nog steeds geen gebruikers opgespoord.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten