Britse inlichtingendienst bespioneerde miljoenen webcamgebruikers 2014-02-27T16:12:07

Nintendo stopt online-functies voor DS en Wii

Video - How to: meldingen aanpassen op de smartphone

Britse inlichtingendienst bespioneerde miljoenen webcamgebruikers

Britse inlichtingendienst bespioneerde miljoenen webcamgebruikers

De Britse geheime dienst GCHQ heeft jarenlang ongevraagd webcambeelden van miljoenen internetgebruikers verzameld. Dat blijkt uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden die vandaag in The Guardian verschenen.

In samenwerking met de Amerikaanse NSA onderschepten de geheime dienst miljoenen webcambeelden van Yahoo-gebruikers. De opslag was onderdeel van het zogeheten 'Optic Nerve'-programma. Dat liep van 2008 tot in ieder geval 2012 en mogelijk nog langer. Uit de Snowden-documenten bleek dat in een half jaar in 2008 ruim 1,8 miljoen beelden zijn verzameld. Ze werden verzameld door internetkabels af te tappen, een mogelijkheid waarvan de Snowden-documenten al snel duidelijk maakten dat GCHQ dat kon.
 

Naakt-beelden

Een bijkomstigheid van de beeldenopslag, is dat mensen meer doen dan alleen maar skypen met de kids; GCHQ verzamelde onverwacht ook extreem veel seksuele beelden. "Een verrassend aantal mensen gebruiken webcamgesprekken om intieme lichaamsdelen aan anderen te laten zien," staat letterlijk in het document te lezen.

Bij het verzamelen van de beelden werd vrijwel niet doelgericht gezocht naar personen, maar werd data in bulk verzameld van miljoenen internetters die nergens van verdacht werden.
 

'Gezichtsherkenning'

Het 'Optic Nerve'-programma is een experiment voor gezichtsherkenning, maar GCHQ gebruikte het ook om nieuwe doelwitten te vinden en bestaande te volgen. Volgens The Guardian werden veel beelden slechts gedeeltelijk opgeslagen, voornamelijk om de servers niet over te belasten.

Om die reden werden ook niet volledige streams opgeslagen, maar werd er iedere 5 minuten een nieuwe afbeeldingen gemaakt.
 

Yahoo woedend

Yahoo heeft woedend gereageerd op het nieuws, omdat de beelden gemaakt zijn bij voornamelijk Yahoos chats. Het bedrijf zegt niets af te hebben geweten van het programma, en spreekt van "een geheel nieuw niveau van privacyschending voor onze gebruikers."


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord