BTjunkie trekt de stekker eruit

© CIDimport

BTjunkie trekt de stekker eruit

Geplaatst: 6 februari 2012 - 14:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:26

Redactie ID.nl

Het neerhalen van MegaUpload en de rechtszaken tegen The Pirate Bay lijken hun vruchten af te werpen voor de anti-piraterij organisaties nu ook BTjunkie de deuren sluit.

BTjunkie was een van de de belangrijkste BitTorrentsites en werd al in de gaten gehouden door de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie RIAA en MPAA. Op de website staat nu te lezen dat ze de site vrijwillig sluiten maar dat het geen makkelijk besluit was.

Een van de oprichters van de site zegt in een reactie op TorrentFreak.com. “Het gegeven dat alle collegasites als Pirate Bay en MegaUpload in de problemen komen was aanleiding tot zorg en veel stress. Door ermee te stoppen zijn we daar vanaf”. Toch is er volgens de BTjunkie oprichter nog wel een toekomst voor BitTorrent-sites. De strijd is nog niet voorbij. Er zullen ongetwijfeld weer alternatieve torrentsites verschijnen.

BTjunkie trekt de stekker eruit-16256289

© CIDimport


Brein blij met besluit

Zoals te lezen in de melding op de website spreekt BTjunkie over het recht te communiceren. Volgens Brein bestond die communicatie uit het illegaal up- en downloaden van complete kopieën van andermans werk. De advertentie-inkomsten werden in eigen zak gestoken. Brein is daarom verheugd met het feit dat de site stopt. Brein klopte in 2005 al aan bij de site en diens provider waarna BTjunkie in 2006 naar Zweden verhuisde. Sindsdien werd de site gehost in Zweden waar afgelopen week de strafrechtelijke veroordeling tegen de beheerders van The Pirate Bay definitief werd. Zij kregen tot een jaar gevangenisstraf en enkele miljoenen euro boete. 

Brein liet vorig jaar 594 illegale websites afsluiten waarvan ongeveer de helft door Nederlandse hosting providers.  "Met zo een systeem kunnen illegale sites niet meer zo groot groeien als The Pirate Bay. Dat is goed nieuws voor de ontwikkeling en groei van het legale aanbod op internet en dus ook voor de consumenten." Zo stelt Tim Kuik van Brein.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten