Buma stelletje ‘graaiers’ volgens CDA

© CIDimport

Buma stelletje ‘graaiers’ volgens CDA

Geplaatst: 30 november 2011 - 13:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:53

Redactie ID.nl

Hoewel de meerderheid van de Tweede Kamer tegen een downloadverbod is, wil het kabinet toch dat het verbod een feit wordt. Op dit punt is er een patstelling ontstaan. Wel zijn de partijen het eens over beter toezicht op de collectieve beheersorganisaties, zoals Buma, die door het CDA als ‘graaiers’ worden weggezet.

Het debat van vandaag over de hervorming van het auteursrecht waarbij de plannen van Staatsecretaris van Justitie Fred Teeven voor een downloadverbod en de afschaffing van de thuiskopieheffing op cd/dvd’s en harde schijven wordt behandeld, zit vast. Uit eerdere berichtgeving van dit jaar bleek al dat er onenigheid bestond onder de partijen. In het kamp dat tegen het downloadverbod is, bevinden zich de PVV, PvdA, D66, SP en Groenlinks. VVD, de partij van Teeven, is voor, CDA is het in ‘grote lijnen’ eens met de voorgestelde plannen.

Kleine downloader

Het punt waar de meeste partijen (ook CDA) over vallen is dat een handhaving van een dergelijk downloadverbod zal leiden tot het aanklagen van kleine downloaders,die soms niet eens weten iets uit illegale bron te halen. Teeven stelt dat downloaden uit ‘evident’ illegale bron strafbaar moet worden maar het is niet geheel duidelijk wat ‘evident illegaal’ is. Het CDA ziet wel wat om het downloaden strafbaar te maken binnen het strafrecht in plaats van het civielrecht zodat het OM moet beslissen om tot vervolging over te gaan en niet alle individuele downloaders meteen vervolgd worden. Teeven wil dat het onder het strafrecht valt zodat partijen als Stichting Brein via de rechter een provider kan verplichten een downloadsite (zoals de Pirate Bay) te blokkeren. Hij stelt dat er zekerheden in de wet kunnen worden opgenomen die de individuele kleine downloader ontziet. Waar de grens ligt, werd echter niet precies duidelijk. 

Thuiskopieheffing

Over het afschaffen van de thuiskopieheffing is er ook onenigheid. PvdA, PVV en CDA zijn voor de plannen van het kabinet om de heffingen uit te faseren. Momenteel is de heffing gedeeltelijk bevroren, waardoor er geen heffing is op harde schijven en mp3-spelers maar nog wel op cd’s en dvd’s.

Geldinners zoals Buma zijn 'graaiers'

Waar de meeste partijen het wel over eens waren, was dat er beter toezicht moet komen op de organisaties die geld innen en verdelen voor artiesten zodat het geld ook bij de makers terecht komt. Het CDA sprak zelfs van: "schrapers, graaiers en grootgrutters" zoals de Buma en hekelde het gegeven dat de bestuurders ver boven de Balkenende-norm zitten terwijl de artiesten vaak maar moeilijk rond komen. 

Haast

Teeven hoopt dat met het wijzigen van enkele details toch een meerderheid voor zijn plannen kan worden behaald. Volgens Teeven is er haast geboden omdat de Europese Commissie zich zorgen maakt over de huidige toestand in Nederland waarbij downloaden uit illegale bron toegestaan is (voor muziek en films) maar de kopieerheffing is bevroren. De discussie is vandaag in ieder geval nog niet afgerond, wanneer de tweede termijn plaatsvindt is nog onbekend.

[Via: Webwereld]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten