CBS: Nederlanders melden minder cybercrime 2017-09-25T09:24:24

Timemanagement met de Pomodoro-techniek

Skype werkt tijdelijk niet op iPhone 8

CBS: Nederlanders melden minder cybercrime

CBS: Nederlanders melden minder cybercrime

Er zijn in 2016 minder aangiftes gedaan van cybercrime dan enkele jaren geleden. Driekwart van alle gevallen van computercriminaliteit wordt niet bij de politie of andere instanties gemeld.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet alleen aangiftes bij de politie zijn daarin meegenomen, maar ook meldingen bij o.a. de Consumentenbond en tv-programma's als Radar en Kassa. Juist in die laatste gevallen zijn aangiften het afgelopen jaar afgenomen. Het aantal aangiften bij de politie is namelijk gelijk gebleven. 

Afgelopen jaar zijn er 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen voorgevallen, blijkt uit een rondvraag onder Nederlanders. 27 procent geeft daarbij aan dat te hebben gemeld, waarvan 8 procent bij de politie. In 2012 betrof het totale aantal meldingen nog 31 procent. Onder internetcriminaliteit valt in dit geval identiteitsfraude, koop/verkoopfraude, hacken en cyberpesten. 

Verschil jong en oud

Over het algemeen zijn jongeren vaker slachtoffer van cybercrime dan ouderen. Dit omdat zij simpelweg veel vaker op internet te vinden zijn. Maar ook omdat cyberpesten door het CBS in dit onderzoek is meegenomen, waar jongeren in de leeftijd van 15-25 veel meer mee te maken krijgen dan bijvoorbeeld 65-plussers.

Ook zijn hoger opgeleiden vaker slachtoffer dan lager opgeleiden, wederom omdat die vaker online zijn en er dus sneller mee in aanraking kunnen komen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord