CeBIT: nieuwe MPEG audio-codec maakt cd's overbodig

© CIDimport

CeBIT: nieuwe MPEG audio-codec maakt cd's overbodig

Geplaatst: 4 maart 2008 - 10:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:27

Redactie ID.nl

Bij het Fraunhofer Instituut - waar ooit het mp3-formaat ontwikkeld werd - heeft een nieuwe codec het licht gezien. De kwaliteit van HD-AAC (bedoeld voor downloadable muziek) is beter dan van de huidige audio-cd's. En daarmee zou de audio-cd weleens kunnen gaan verdwijnen... HD-AAC is gebaseerd op de MPEG-4 SLS standaard, en slaat muziek op in 24-bit.

Bij het Fraunhofer Instituut - waar ooit het mp3-formaat ontwikkeld werd - heeft een nieuwe codec het licht gezien. De kwaliteit van HD-AAC (bedoeld voor downloadable muziek) is beter dan van de huidige audio-cd's. En daarmee zou de audio-cd weleens kunnen gaan verdwijnen...

HD-AAC is gebaseerd op de MPEG-4 SLS standaard, en slaat muziek op in 24-bit. Audio-cd's gebruiken 16-bit, 44.1 kHz - terwijl veel muziek tegenwoordig in het 24-bit, 96 kHz formaat wordt geproduceerd. De opbouw van HD-AAC is zodanig, dat de muziek ook - maar dan als AA-AAC - afgespeeld kan worden op de huidige generatie mediaspelers en mobieltjes. Nieuwe modellen die wel HD-AAC willen ondersteunen, zullen uitgerust moeten worden met een speciale decoder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten