CES 2015: Consument heeft (te) veel te kiezen aan tv's

© CIDimport

CES 2015: Consument heeft (te) veel te kiezen aan tv's

Geplaatst: 10 januari 2015 - 20:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:39

Redactie ID.nl

Vroeger kocht je gewoon een tv. Je ging naar de winkel, keek wat de grootste maat was die binnen jouw budget viel, en dat werd je tv. Tegenwoordig is dat wel anders, want er zijn zo veel meer dingen om rekening mee te houden. Plat, of toch curved? Welke resolutie wil je? Wil je hem met je smartphone kunnen bedienen? En zo ja, welke dan? Wordt de consument nog wel wijs uit alle keus die de grote tv-fabrikanten ons voorschotelen?

De belangrijkste factor bij het kopen van een tv is en blijft (naast de prijs) de grootte. Je beeldbuis moet natuurlijk wel in je woonkamer passen, dus kies je in de eerste plaats iets dat past. Maar daarna zijn er nog zo veel meer keuzes dat we er tureluurs van kunnen worden.

Resolutie

  Neem de resolutie. Alle fabrikanten zetten inmiddels in op 4K, een prachtige scherpte die je kijkervaring merkbaar beter maakt dan full HD. 4K wordt vanaf 2015 in zowat alle nieuwe televisies gezet - al zullen er altijd nog goedkopere modellen blijven met een lagere resolutie.

4K, of toch nog meer?

Maar tegelijkertijd komt 8K ook al om de hoek kijken, de opvolger van 4K. Die resolutie is zo mogelijk nóg scherper dan 4K, al is het verschillen tussen 8K en 4K kleiner dan tussen full HD en 4K. Maar toch. Over een aantal jaar is 8K de nieuwe standaard, en dat wordt het al vóór je toe bent aan een nieuwe tv. Dat betekent dat je al snel met een verouderd model zit.

Welke kleuren?

De resolutie is niet het enige waar je aan moet denken, want je kunt tegenwoordig ook kiezen uit welk kleurenschema je koopt. Neem je OLED? Of toch UHD? Of, zoals Samsung nu introduceerde, S'UHD? En dan is er ook nog quantum dot, wat volgens de meeste experts de helderste kleuren van alles geeft.

Besturingssysteem

En wat te denken van het besturingssysteem, want ook dat is belangrijk in slimme tv's. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit Samsungs nieuwe besturingssysteem, Tizen, wat vanaf 2015 meer en meer wordt uitgebreid. Ook Firefox OS wil zich op tv's nestelen, al is het mar de vraag hoe groot dat gaat worden. Belangrijker is Android TV, het besturingssysteem van Google. Dat heeft als grote voordeel dat het voor veel ontwikkelaars makkelijk is om er apps voor te ontwikkelen. Veel fabrikanten, zoals Sharp en Panasonic, komen dit jaar met tv's met het nu nog jonge Android TV erop. Je kunt ook kiezen voor LG's eigen systeem, webOS, maar ook daarbij zit weer een addertje onder het gras, want de nieuwe (en betere) 2.0-versie komt alleen op nieuwe modellen van na 2015 te zitten. Wil je dus een model uit 2014, dan zit je vast aan 1.0 en voel je je over een jaar of wat misschien al ouderwets.

De ontwikkeling van tv's zit al een tijdje in een hoger tempo, maar lijkt met al die verschillende opties nu echt in een stroomversnelling te zitten. Het probleem is dat tv's een veel langere levensduur hebben dan bijvoorbeeld telefoons, die je na 2 jaar sneller vervangt. Je zit tegenwoordig dus veel sneller vast aan een tv die ouderwets voelt. Wat denken jullie? Hebben we te veel keus gekregen als consument?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten