CES: AMD ontwikkelt cloud-supercomputer

© CIDimport

CES: AMD ontwikkelt cloud-supercomputer

Geplaatst: 9 januari 2009 - 08:01

Aangepast: 17 november 2022 - 08:40

Redactie ID.nl

Als het aan AMD ligt dan worden de graphics van de volgende 3D-games niet meer door de processor van uw smartphone berekent maar zal dit via het internet gaan. AMD toonde op de CES vol trots zijn Phenom II X4-platform. Maar het bedrijf kan nog trotser zijn op zijn nieuwe petaflop-supercomputer waar het op dit moment hard aan werkt.

Als het aan AMD ligt dan worden de graphics van de volgende 3D-games niet meer door de processor van uw smartphone berekent maar zal dit via het internet gaan.

AMD toonde op de CES vol trots zijn Phenom II X4-platform. Maar het bedrijf kan nog trotser zijn op zijn nieuwe petaflop-supercomputer waar het op dit moment hard aan werkt. Wanneer de supercomputer klaar is dan staan AMD CPU-clusters op zes van de tien plaatsen in de top tien van krachtigste computers ter wereld.

AMD ontwikkelt de supercomputer niet alleen omdat het een technische uitdaging is, maar ook omdat het bedrijf denkt dat het ermee veel geld kan verdienen. AMD wil de supercomputer gaan gebruiken als een ‘cloud computing cluster'. AMD noemt de supercomputer de Fusion Render. Het woord ‘fusion' staat voor AMD's experiment om zware CPU's te integreren in zware grafische processoren.

AMD is van mening dat de animatie-industrie, videogame-ontwikkelaars en smartphonegame-ontwikkelaars zijn supercomputercluster gaan gebruiken als een ‘server-side HD cloud rendering'-platform. Dit betekent dat wanneer bijvoorbeeld de processor van een smartphone niet krachtig genoeg is om de graphics te renderen van een videogame dit gedaan wordt via het internet door AMD's supercomputer.

Misschien is de huidige hardware krachtig genoeg, maar de vraag is of er software is waarmee via het internet zware graphics gerenderd kunnen worden. Voor de software werkt AMD samen met het bedrijf OTOY. Dit bedrijf maakt CGI-software voor de filmindustrie. OTOY gaat zijn software toepassen in AMD's cloud. Het bedrijf verwacht dat halverwege dit jaar zijn Fusion Render Cloud wordt gelanceerd.

AMD's supercomputer draait op een Phenom II-CPU en niet een Opteron. De GPU van de supercomputer is een ATI Radeon HD 4870s.


Videodemonstratie

:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten