Claude Debussy Google Doodle Clair de Lune

© CIDimport

Claude Debussy Google Doodle Clair de Lune

Geplaatst: 22 augustus 2013 - 05:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:25

Redactie ID.nl

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 151ste verjaardag van Franse componist Claude Debussy die vernieuwing bracht binnen de klassieke muziek.

Claude Debussy werd op 22 augustus 1862 geboren en hoewel er in het gezin weinig werd gedaan aan klassieke muziek werden zijn muzikale kwaliteiten al snel ontdekt en mocht hij in 1873 naar het Conservatoire national supérieure de musique et de danse de Paris. Hij kreeg daar pianoles van Antoine François Marmontel en harmonieleer van Émile Durand. Tevens kreeg hij korte tijd les van César Franck

In 1884 wint Claude Debussy met zijn cantate Lénfant prodigue de prestigieuze aanmoedigingsprijs Prix de Rome. Hierdoor kreeg hij de mogelijkheid om twee jaar in Rome te werken en studeren. Claude Debussy had het echter niet naar zijn zin in Rome: Hij kon niet  tegen het klimaat, interesseerde zich niet voor de kunst en had een hekel had aan het verplicht bijwonen van allerlei feestjes. Tijdens zijn verblijf in Rome schreef hij het stuk Printemps dat niet in de smaak viel bij zijn Franse Academie en werd het stuk niet uitgevoerd. Dit leidde uiteindelijk tot een breuk met zijn muziekschool..

Claude Debussy Google Doodle Clair de Lune-16218185

© CIDimport

De muziek in de doodle is Claire de Lune, onderdeel van de vierdelige compositie de Suite Bergamasque die werd voltooid in 1905.

In 1899 trouwde Debussy maar in 1904 liep het huwelijk alweer stuk omdat hij zijn zinnen op een gezamenlijke vriendin had gezet. In 1901 werd Debussy muziekrecensent voor de Revue Blanche en later begon hij ook te schrijven voor andere bladen. In 1909 werd er kanker bij Debussy geconstateerd, dit in combinatie met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat hij maandenlang het niet kon opbrengen om te componeren. Uiteindelijk wist hij hiervan te herstellen en maakte hij werken als Douze études en de Six sonates pour divers instruments. Debussy stierf op 25 maart 1918 tijdens het laatste Duitse offensief toen Parijs met langeafstandsgeschut en vanuit luchtschepen werd gebombardeerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten