Claude Shannon herdacht door Google

© CIDimport

Claude Shannon herdacht door Google

Geplaatst: 29 april 2016 - 20:09

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:02

Redactie ID.nl

Google herdenkt vandaag de honderdste geboortedag van Claude Shannon van de in 2001 overleden wiskundige, cryptoloog en technicus. Veel van zijn theorieën zijn tegenwoordig volop in gebruik, denk aan computers, communicatie en encryptie.

Claude Shannon werd op 30 april 1916 geboren. Dat er voor hem best een kans als Grote Geest was weggelegd blijkt als we een kijkje nemen in zijn stamboom: Shannon blijkt namelijk familie te zijn van Thomas Edison. U weet wel: van de gloeilamp en de phonograaf. Hij ontdekte zelf overigens pas later dat zijn jeugdheld een verre neef bleek te zijn, maar de genen waren blijkbaar overgesprongen.

'Goede' tijd

Claude Shannon was op een perfect moment geboren. Hoe cru het ook klinkt, de Tweede Wereldoorlog was behalve een bron van verderf en ellende óók een enorme bron van technische vindingen. Zo leverde deze duistere periode onder meer de elektronische digitale computer op, werd er serieus werk gemaakt van encryptie en maakte communicatie via elektronische wegen grote sprongen vooruit. Niet verwonderlijk dus dat dit allemaal gebieden zijn waarin Shannon binnen werkzaam was en excelleerde. Zijn wetgevingen en theorema's worden ook heden ten dage nog steeds gebruikt, meer dan ooit zelfs. Hij gebruikte zijn brein tevens voor ontspanning, zo gokte hij een fortuin bij elkaar in Las Vegas. Gebaseerd op door hem en een collega ontdekte wiskundige regelmatigheden was van gokken eigenlijk geen sprake meer. Verder croste hij regelmatig met een driewielertje al jonglerend door de gangen van zijn kantoor, een andere hobby van hem. Meer lezen over Claude Shannon kan hier op de Engelstalige Wikipedia-pagina (de Nederlandse versie is wat magertjes).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten