© CIDimport

Commodore 64 wordt 30 jaar

Geplaatst: 2 augustus 2012 - 06:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:13

Redactie ID.nl

Deze week viert de immens populaire Commodore 64 zijn 30ste verjaardag. In januari 1982 werd de Commodore 64 voor het eerst getoond maar het duurde pas tot augustust voordat de consument de legendarische computer kon kopen. In april van 1994 rolde de laatste Commodore 64 de fabriek uit.

De Commodore 64 (C64) ontleende zijn naam aan het werkgeheugen dat er in zat: 64Kb RAM. De Commodore 64 was een toetsenbord en computer ineen en werd aangesloten op de tv. Het laden van programma’s en games ging via een cassettebandje in een aparte cassettespeler die op de Commodore 64 werd aangesloten. Geduld was een schone zaak,want het duurde minuten lang voordat een spel was ingeladen. Later kwamen er ook diskdrives beschikbaar voor de Commodore 64.

Nederlandse en Duitse computerbladen drukten programma's op papier af (listings). Men moest dan pagina's vol Commodore BASIC-regels zelf intypen, waarna met een checksumprogramma op juistheid gecontroleerd kon worden.

Commodore 64 wordt 30 jaar-15082296

© CIDimport

Startscherm Commodore 64 (bijna de helft van alle ram wordt al door Basic V2 gebruikt)

Commodore 64 games

De computer dankte zijn populariteit voornamelijk aan de games die voor het platform beschikbaar waren. De grafische prestaties en geluid waren een flinke stap voorwaarts waardoor de  C64 de ultieme game-machine was.

Games konden worden bestuurd met een joystick die bij moderne gameconsoles heeft plaatsgemaakt voor een controller met veel  kleinere analoge sticks die je met je duimen kunt bewegen. De Commodore 64 werd in 1985 opgevolgd door de Commodore 128 en enkele maanden later door de Amiga. De oprichter van Commodore, Jack Tramiel, overleed op 8 april van dit jaar.

  

Commodore 64 nu  

Vandaag de dag spelen de fans van weleer hun Commodore 64-spellen vooral via emulatoren op moderne computers. Oude spelletjes zijn eenvoudig te vinden op speciaal daarvoor ingerichte websites. Omdat de software doorgaans niet meer ondersteund wordt en niet meer geleverd wordt (bijvoorbeeld omdat het oorspronkelijke bedrijf failliet ging) wordt deze software, al dan niet legaal, als "abandonware" aangeboden. Er zijn zelfs computers te koop die het uiterlijk van de C64 hebben maar uitgerust zijn met moderne hardware zoals de Commodore 64x die 8000x sneller is dan het origineel. Een journalist van de BBC ging met zijn oude Commodore 64 naar een school om aan de kinderen van nu uit te leggen hoe hij vroeger games speelde en maakte daar deze videoreportage over.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten