Computer Idee op de Radio over downloaden

© CIDimport

Computer Idee op de Radio over downloaden

Geplaatst: 21 maart 2007 - 10:03

Aangepast: 20 september 2022 - 07:51

Martijn Overman

In het huidige nummer besteden we aandacht aan de explosief toegenomen populariteit van downloaden uit nieuwsgroepen. Te gast bij het programma Radio Online licht Computer Idee de bevindingen toe. Hoe lang nieuwsgroepen nog de vrijplaats blijven die zij nu zijn voor het downloaden van films en muziek, is zeer de vraag.

Computer Idee op de Radio over downloaden

In het huidige nummer besteden we aandacht aan de explosief toegenomen populariteit van downloaden uit nieuwsgroepen. Te gast bij het programma Radio Online licht Computer Idee de bevindingen toe.

Hoe lang nieuwsgroepen nog de vrijplaats blijven die zij nu zijn voor het downloaden van films en muziek, is zeer de vraag. Het is waarschijnlijk niet een kwestie van of, maar wanneer de stekker uit de grootste nieuwsservers gaat. In de uitzending heerst zowel verbazing over de omvang als over de afwachtende houding die piraterijbestrijder BREIN aanneemt ten aanzien van het fenomeen.

De cijfers liegen er dan ook niet om. Per maand halen Nederlanders het equivalent van zes miljoen dvd's binnen via de vele nieuwsgroepen die ze daartoe ter beschikking staan. Die hoeveelheid wordt alleen maar groter, naarmate deze methode van downloaden laagdrempeliger wordt. Het grote voordeel ten opzichte van downloaden via peer-to-peer is dat de downloader de wet niet overtreedt. Er vindt geen upload plaats, zodat van actief verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal door de downloaders geen sprake is. Daarnaast is de kwaliteit van het gedownloade materiaal meestal beter dan bij gebruik van peer-to-peer.

Of de beheerders van de nieuwsservers helemaal vrijuit kunnen blijven gaan is onduidelijk. Maar dat zij nog jaren kunnen blijven doen alsof hun neus bloedt, lijkt niet erg waarschijnlijk. Het is een kwestie van tijd, totdat er technische en juridische mogelijkheden zijn om de verspreiders op heterdaad te betrappen en te vervolgen.

In nummer 7 van Computer Idee - het nummer dat nu in de winkel ligt - leest u nog veel meer over downloaden, zolang het nog kan! Bijvoorbeeld over waar u moet beginnen met zoeken en hoe u ervoor zorgt dat u ook echt van al dat binnengehaalde moois kunt genieten. We laten u in zes stappen zien hoe u allerlei juweeltjes opgraaft uit nieuwsgroepen én we hebben een handige downloadwijzer voor u. Daarop ziet u in één oogopslag welke software u nodig hebt om alles binnen te halen, uit te pakken en te converteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten