Computeroplichters opnieuw actief

© CIDimport

Computeroplichters opnieuw actief

Geplaatst: 26 februari 2013 - 13:17

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:37

Redactie ID.nl

Computeroplichters zijn opnieuw actief in Nederland. De politie waarschuwt dat mensen regelmatig worden gebeld in een poging om deze telefonisch of via de computer op te lichten.

Een bekende praktijk is dat de oplichter belt met de mededeling dat hij van Windows is en dat er fouten in de computer zitten die moeten worden hersteld. Vervolgens biedt de oplichter aan om deze telefonisch te helpen 'oplossen'.

Dit overkwam afgelopen weekend een vrouw, die thuis door iemand werd gebeld die zei namens Windows vanuit Engeland te bellen. De vrouw werd gevraagd om achter de computer plaats te nemen en enkele codes in te toetsen. Daarna werd de computer brutaal overgenomen en werden er plotseling codes ingetoetst zonder dat ze zelf iets deed.

Boete

Na de ingetoetste codes verscheen er een (onzin)scherm dat meldde dat het strafbaar is om Windows niet te updaten en dat je daarvoor een boete kunt krijgen. De vrouw aan de andere kant van de lijn zei dat ze een bedrag van 150 euro moest betalen, met de smoes dat daarvoor vijf jaar lang Windows 'up to date' zou worden gehouden. Dit bedrag werd verlaagd toen de vrouw zei hier niets voor te voelen. Gelukkig vertrouwde het slachtoffer de zaak toen niet, en heeft ze de verbinding verbroken.

De oplichters bellen soms rustig vanuit het buitenland in gebrekkig Engels, zonder een woord Nederlands te spreken. Het is niet bekend of dat hier ook het geval was. De politie waarschuwt dat geen enkele betrouwbare instelling op deze manier werkt, dus ook niet als er gewoon foutloos Nederlands wordt gesproken. Geadviseerd wordt om nooit op dit soort gesprekken in te gaan en direct de verbinding te verbreken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten