Computerprogramma publiceert 2.7 miljoen artikelen op Wikipedia

© CIDimport

Computerprogramma publiceert 2.7 miljoen artikelen op Wikipedia

Geplaatst: 15 juli 2014 - 09:13

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:10

Redactie ID.nl

Sverker Johansson heeft een wel heel hoge productiesnelheid: deze Zweedse auteur schrijft op een goede dag zo’n 10.000 artikelen.

Als vrijwilliger schreef hij over de afgelopen zeven jaar 2.7 miljoen artikelen voor de site. Volgens Wikimedia analytics is dat zo’n 8,5% van de sites traffic. Zijn statistieken zijn zo hoog dat andere gebruikers niet eens een klein beetje in de buurt komen.

Lsjbot

Hoe de Zweed dit voor elkaar krijgt? Met de hulp van een geautomatiseerd computerprogramma genaamd Lsjbot. Hij schrijft met behulp van deze kunstmatige intelligentie voornamelijk over obscure diersoorten en is daarnaast erg trots over het uitlichten van dorpjes in de Filipijnen. Ongeveer een derde van zijn berichten plaatst hij in het Zweeds, de rest stelt hij samen in twee verschillende versies van het Filipino, waarvan er één de moedertaal van zijn vrouw is.

Klagende puristen

Het programma van Mr. Johansson doorzoekt databases en andere digitale bronnen voor informatie en stelt aan de hand hiervan een artikel samen. Niet iedereen op Wikipedia is daar blij mee: zo klagen Wikipedia puristen nog wel eens over deze methode. Ze vinden dat de online encyclopedie het risico loopt om onbetrouwbaar te worden door bijdragen van kunstmatige intelligentie.

Wikipedia doet het ook

Zelf maakt Wikipedia echter ook gebruik van dergelijke technologie. Zo worden ongeveer de helft van de aanpassingen op de site door kunstmatige intelligentie gemaakt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het herstellen van onjuiste wijzigingen in artikelen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten