Computers gevoelig voor emoties komen eraan

© CIDimport

Computers gevoelig voor emoties komen eraan

Geplaatst: 28 juni 2006 - 06:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:02

Redactie ID.nl

Op een wetenschapstentoonstelling van de Royal Society in Londen zal een computersysteem getoond worden dat gevoelig is voor emoties en menselijke gelaatsuitdrukkingen kan herkennen. De computer, ontwikkeld door onderzoekers van de Royal Society, kan 24 plekken op een gezicht tegelijkertijd in de gaten houden.

Computers gevoelig voor emoties komen eraan

Op een wetenschapstentoonstelling van de Royal Society in Londen zal een computersysteem getoond worden dat gevoelig is voor emoties en menselijke gelaatsuitdrukkingen kan herkennen. De computer, ontwikkeld door onderzoekers van de Royal Society, kan 24 plekken op een gezicht tegelijkertijd in de gaten houden. De computer kan nu al twintig verschillende bewegingen in het menselijke gezicht – waaronder het knikken met het hoofd en de bewegingen van de wenkbrauwen – herkennen. De computer probeert door het analyseren van de gezichtsuitdrukkingen de gedachten van de gebruiker te lezen.

Het systeem is dusdanig geavanceerd dat het geen moeite meer heeft met de vele variaties en verschillen in afmetingen van menselijke gezichten. Er worden acteurs gebruikt om het systeem nog meer verschillende gezichtsuitdrukkingen te leren. Door de vele bezoekers die naar de tentoonstelling zullen komen, kan het systeem nog meer gezichten en gezichtsuitdrukkingen bijleren.

Een computer die gezichtsuitdrukkingen kan herkennen en emoties kan aflezen heeft een aantal nuttige mogelijkheden. Een dergelijke computer kan goed toegepast worden in bijvoorbeeld medisch onderzoek, het verbeteren van de rijvaardigheid, het helpen van mensen met autisme en in de reclamewereld.

In samenwerking met onderzoekers van MIT (Massachusetts Institute of Technology) wordt er gewerkt aan een draagbare uitvoering van de computer, speciaal voor gebruik in medische onderzoeken. Een speciale headset verbonden aan de draagbare computer kan emoties van mensen aflezen en deze informatie doorsturen naar de drager.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten