Computers hebben óók last van de hitte

© CIDimport

Computers hebben óók last van de hitte

Geplaatst: 18 juli 2006 - 07:07

Aangepast: 19 september 2022 - 12:33

Redactie ID.nl

Nu de eerste officiële hittegolf achter de rug is en de volgende zich aandient, raken niet alleen de mensen op kantoor oververhit - ook hun computers wordt het teveel.

Computers hebben óók last van de hitte

Nu de eerste officiële hittegolf achter de rug is en de volgende zich aandient, raken niet alleen de mensen op kantoor oververhit - ook hun computers wordt het teveel.

In de afgelopen tropische periode zag Ontrack Data Recovery - dat, zoals de naam al vermoeden doet, zich bezighoudt met het terughalen van verloren gegane data - een aanzienlijke toename is het aantal aanvragen voor data recovery. Die toename liep gelijk op met de stijgende temperaturen en het groeiende aantal onweersbuien. Het grootste gevaar voor computers en laptops komt van stroomonderbrekingen en stroomuitval als gevolg van oververhitting of door directe of indirecte blikseminslag. Daarom heeft Ontrack wat tips op een rij gezet, om het hoofd* koel te houden.

* Zet de computer op een koele en droge plaats.


* Zorg ervoor dat niet teveel computers via een stekkerdoos op één en hetzelfde stopcontact aangesloten zijn. Als het contactpunt wordt getroffen door bliksem of een stroomonderbreking, lijden alle aangesloten computers eronder


* Ook onweersbuien kunnen voor grote problemen zorgen. Installeer daarom een spanningsbeveiliger tussen het stopcontact en de stekker van de computer
* Zorg dat u deze spanningsbeschermer minimaal één keer per jaar controleert, zodat u weet dat hij werkt. De meeste apparaten zijn voorzien van een indicatielampje dat knippert als ze goed werken.

 
* Zorg dat uw computerzijn eigen circuit heeft ,zodat het geen stroom hoeft te delen met airconditioners, ventilatoren en dergelijke. Dit verbetert de stroomkwaliteit en zorgt dat IT-apparatuur niet lijdt onder andere apparaten die worden ingeschakeld


* Schakel bij onweer apparatuur uit en haal stekkers uit het stopcontact. Dit is een simpele voorzorgsmaatregel om problemen te voorkomen.


* Schakel een apparaat uit tijdens een stroomstoring. Als de stroomtoevoer wordt hersteld na een storing, is dit vaak nog erg onstabiel. Ook dat kan schade veroorzaken.

* Stroomstoten van hoog voltage kunnen de computer binnenkomen via een telefoonlijn die verbonden is met het modem. Haal de telefoonstekker uit het modem tijdens een onweersbui om de computer te beschermen of gebruik anders bescherming voor de telefoonlijn.

* Hoofd? U bedoelt processor en aanverwanten! ;-)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten