Consumentenbond start rechtszaak tegen Samsung om slecht updatebeleid 2016-11-11T14:05:57

Win een Rubik's Cube-speaker van Bigben

Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN

Consumentenbond start rechtszaak tegen Samsung om slecht updatebeleid

Bond wilt jarenlange updates voor elke smartphone

Consumentenbond start rechtszaak tegen Samsung om slecht updatebeleid

De consumentenbond start een bodemprocedure (een vereenvoudigde rechtszaak) tegen Samsung omdat de fabrikant veel van zijn Android-smartphones niet of maar kort van software-updates voorziet. Volgens de bond maakt Samsung zijn klanten daarom kwetsbaar voor internetcriminelen, en eist het een beter updatebeleid.

Dat meldt de Consumentenbond in een persbericht. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Consumentenbond: ‘Samsung verstrekt voor veel van zijn smartphones laat of geen updates, terwijl er wel al een nieuwe versie van Android beschikbaar is gesteld door Google. Dat is onrechtmatig.’

Kort geding liep op niets uit

De bond spande daarom in februari dit jaar een kort geding aan tegen de smartphonemaker. De eis: Samsung moet minimaal vier jaar na de introductie of twee jaar na aankoop van een smartphone updates uitgeven om de software actueel te houden en digitale kwetsbaarheden te weren. De Nederlandse rechter veegde de eis echter van tafel omdat de Consumentenbond niet kon bewijzen dat er in Nederland Samsung-smartphones zijn getroffen door een Android-lek. Weliswaar waren veel toestellen kwetsbaar, maar dat heeft voor zover bekend niet geresulteerd in misbruik. 

Bodemprocedure

Samsung liet destijds weten open te staan voor een gesprek met de Consumentenbond om zo tot een oplossing te komen. Dat lijkt niet gelukt: de bond start nu een bodemprocedure. Samsung heeft een dagvaarding ontvangen, maar het is nog onduidelijk wanneer de zaak van start gaat. Een bodemprocedure neemt meer tijd en ruimte in beslag dan een kort geding, en de Consumentenbond hoopt daarom op meer aandacht voor de inhoudelijke argumenten. 

Andere smartphonemakers moeten opletten

Je vraagt je misschien af waarom de Consumentenbond een zaak aanspant tegen Samsung, en niet tegen een andere fabrikant van Android-smartphones. HTC, LG, Lenovo en Wiko brengen bijvoorbeeld ook weinig (beveiligings)updates uit. Volgens de bond is er voor Samsung gekozen omdat dat bedrijf in Nederland de meeste Android-smartphones verkoopt. Als de rechter de Consumentenbond in het gelijk stelt, wilt de advocaat van de bond ook andere smartphonemakers dwingen hun updatebeleid te verbeteren.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord