Consumentenbond vindt 18 ongewenste programma's per verkochte laptop

© CIDimport

Consumentenbond vindt 18 ongewenste programma's per verkochte laptop

Geplaatst: 4 september 2015 - 10:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:52

Redactie ID.nl

Software die al op je computer of laptop staat wanneer je 'm koopt: je gebruikt het niet en het maakt je systeem trager. Het is slecht gesteld met dergelijke 'bloatware', zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Gemiddeld zijn er  wel 18 programma's te vinden op laptops die in Nederland worden verkocht, die al tegen wil en dank geïnstalleerd zijn. De Consumentenbond deed daarvoor onderzoek onder 283 verschillende laptops, die verkocht zijn in de periode 2013-2015. 

Packard Bell blijkt de grootste boosdoener met 25 programma's en Medion levert de meeste software van derden mee - het betreft dan vaak probeerversies van programma's, antivirussoftware of abonnementsdiensten.

Microsoft komt er in het onderzoek het beste vanaf, enkel een probeerversie van Office wordt meegeleverd op de Surface-systemen.

Consumenten willen het niet

De resultaten zijn met name schrijnend omdat uit het onderzoek tevens blijkt dat consumenten niet op de software zitten te wachten. 58 van de ondervraagden vindt software voor het branden en afspelen van cd/dvd's nog wel okay, maar slechts 17 procent wil wel een probeerversie van Office.

Maar 9 procent is tevreden met reeds geïnstallerde antivirussoftware, minder dan 1 procent wil meegeleverde spelletjes op zijn laptop aantreffen. De Consumentenbond benadrukt daarbij dat bloatware ook gevaarlijk kan zijn, en wijst daarmee op Superfish van Lenovo.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten