Contactlens met lcd-schermpje

© CIDimport

Contactlens met lcd-schermpje

Geplaatst: 10 december 2012 - 09:57

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:06

Redactie ID.nl

Letterlijk dollartekens in je ogen? Dat kan nu met de contactlens met lcd-scherm die ontwikkeld is door Belgische wetenschappers van de s van de Universiteit Gent en het onderzoekscentrum Imec.

De contactlens met het ingebouwde lcd-scherm is gepresenteerd door het Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST), Imecs geassocieerde lab aan de Universiteit Gent. Het betreft een prototype dat nu nog enkel zeer eenvoudige patronen kan weergeven zoals dus een dollar-teken. In de toekomst moet het mogelijk zijn om van de lens een HUD (Head-Up Display) zoals we dat gewend zijn in 1st person shooters op pc en consoles waarbij de speler allerlei informatie in beeld krijgt (zoals hoeveelheid minutie, vizier, afstanden e.d.). Hoewel dit meteen aan militaire toepassingen doet denken, zien de onderzoekers aanvankelijk meer iets in medische toepassingen of cosmetische doeleinden om bijvoorbeeld de kleur van de iris te veranderen. 
 

Kunstoog

De wetenschappers werken daarnaast ook aan een volledige autonome elektronische contactlens met ingebouwd beeldscherm die lichttransmissie naar de retina kan doorgeven wanneer de iris zelf beschadigd is. In dat geval kan de lens dus als artificiele iris worden ingezet. Maar zover is het nog lang niet. De prototype-lens wordt nog niet in een oog gezet maar het CMST hoopt dat concrete toepassingen binnen een jaar mogelijk zijn.

 

[Via: Pcm]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten