Cryptominer ontdekt in YouTube-advertenties

© CIDimport

Cryptominer ontdekt in YouTube-advertenties

Geplaatst: 29 januari 2018 - 07:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:15

Redactie ID.nl

Online advertenties die de processor van bezoekers aanboren om cryptovaluta te delven, duiken telkens vaker op. Ook op plekken waar je het niet zo snel verwacht, zoals bij YouTube.

Security-onderzoekers van Trend Micro ontdekten de zogeheten cryptominer in advertenties op YouTube, die daar volgen hen al twee weken ongestoord zijn gang kon gaan. Op het moment dat iemand YouTube bezoekt, zorgde een script in de advertenties ervoor dat zijn processor op volle toeren ging draaien. 

Op die manier worden ongezien cryptomunten aangemaakt voor de adverteerder. Maar omdat de cpu zo erg wordt belast, kunnen internetgebruikers merken dat hun pc trager reageert. Het heeft ook impact op de levensduur van de processor en het stroomverbruik. Google heeft de malafide advertentie inmiddels verwijderd.

Wat kun je er tegen doen?

Bepaalde adblockers bieden inmiddels standaard bescherming tegen cryptominers, maar niet allemaal. Daarom is het aan te raden om een aparte extensie te installeren die specifiek gericht is op het herkennen en tegenhouden ervan, zoals No Coin. Ook antivirus-programma's maken telkens vaker melding van verdachte activiteiten op dit gebied.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten