Cryptominer ontdekt op buitenlandse overheidssites 2018-02-12T09:54:20

Review: Xtorm Powerbank Limitless 10.000

'Sterke groei in aantal malafide webshops'

Cryptominer ontdekt op buitenlandse overheidssites

Cryptominer ontdekt op buitenlandse overheidssites

Opnieuw heeft een cryptominer toegeslagen op sites waar je het niet zo snel verwacht. In dit geval boorden overheidssites in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de processor van bezoekers aan om Monero te delven, een bekende Bitcoin-tegenhanger.

De cryptominer in kwestie werd op meer dan 4000 sites ontdekt door security-onderzoeker Scott Helme, en was onder meer actief op de Britse site voor studiefinanciering, de site van het Amerikaanse rechtssysteem en sites van lokale overheden. 

De boosdoener bleek een geïnfecteerde plugin, Text Help. Die wordt gebruikt om teksten hardop voor te lezen voor mensen met een visuele beperking. Nadat het bedrijf daarachter op de hoogte was van het probleem, werd de plugin snel offline gehaald.

Geen datadiefstal

Onduidelijk is nog hoe het voorval precies heeft plaats kunnen vinden. Bezoekers van de sites merkten wellicht op dat hun pc's tijdelijk op volle toeren draaiden, maar hoeven zich verder geen zorgen te maken over datadiefstal.

Cryptominers verstoppen zich regelmatig in online advertenties, maar kunnen ook op andere manieren toeslaan. Het is tegenwoordig verstandig om een browserextensie te installeren voor het blokkeren ervan, zoals No Coin. Het fenomeen heet ook wel cryptojacking.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord