Cyber-criminelen richten zich op online games

© CIDimport

Cyber-criminelen richten zich op online games

Geplaatst: 18 mei 2006 - 11:05

Aangepast: 19 september 2022 - 13:08

Redactie ID.nl

Hackers hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden: login-gegevens van online games. Ze stelen ook virtueel geld en objecten uit de games. Die objecten en het geld geven online gamers toegang tot hogere levels, meer mogelijkheden in het spel en, niet onbelangrijk, aanzien binnen de online community. Tijdens het online gamen is het niet gemakkelijk die items te bemachtigen.

Cyber-criminelen richten zich op online games

Hackers hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden: login-gegevens van online games. Ze stelen ook virtueel geld en objecten uit de games. Die objecten en het geld geven online gamers toegang tot hogere levels, meer mogelijkheden in het spel en, niet onbelangrijk, aanzien binnen de online community. Tijdens het online gamen is het niet gemakkelijk die items te bemachtigen. Er zijn dan ook heel wat spelers bereid echt geld neer te leggen voor virtueel geld, virtuele wapens of virtuele objecten. Deze virtuele economie komt nu dus ook in de greep van digitaal geboefte.

De cyber-maffia maakt nu, aldus Panda Software, een specialiteit van het stelen van die items en ze vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder. Daarbij maken ze vooral gebruik van Trojans. Het Lineage-virus bijvoorbeeld heeft het gemunt op de game Legend of Mir en steelt login-gegevens. Zo kan een andere spelen het virtueel geld van de originele speler afhandig maken. Trojan Gabot steelt cd-keys van verschillende games en verspreidt zichzelf naar nieuwe potentiële slachtoffers. Tegelijkertijd zet deze malware een achterdeur open die computers kwetsbaar maakt voor toekomstige aanvallen. Nog een voorbeeld is de Trojan Trj/WoW. Die richt zich op spelers van World of Warcraft. WoW-maker Blizzard benadrukt overigens dat het verkopen van virtuele goederen uit het spel voor echt geld niet is toegelaten.

Ook phishing wordt ingezet als wapen. Een speler van Counter-strike kreeg onlangs een mail van het support team van het spel. Hij moest zijn login-gegevens opsturen. Gelukkig kreeg de speler op tijd argwaan: het afzendadres was namelijk een Hotmail-adres.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten