De 3 grootste misverstanden over zonne-energie

© CIDimport

De 3 grootste misverstanden over zonne-energie

Geplaatst: 1 november 2014 - 12:56

Aangepast: 24 februari 2023 - 09:32

Redactie ID.nl

Over zonnepanelen bestaan nogal wat misverstanden. Sommige mensen beweren dat zonnepanelen alleen interessant zijn in zonnige landen, anderen zeggen dat ze minder dan 10 jaar meegaan. De drie grootste misverstanden hebben we daarom voor u op een rij gezet. />

Dit artikel is op initiatief van Eneco tot stand gekomen.

1. Zonnepanelen leveren maar weinig energie op

Een grote groep mensen is er onterecht van overtuigd dat zonnepanelen slechts weinig stroom opleveren en eigenlijk alleen bruikbaar zijn in Zuid-Europa. Niets is minder waar, want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, werken zonnepanelen ook wanneer de zon niet schijnt; bijvoorbeeld als het overdag bewolkt is. Een eenvoudige rekensom toont dit ook aan. Een zonnepaneel van 255 wattpiek (Wp) heeft een efficiency van ongeveer 85% en levert hierdoor per jaar in Nederland ongeveer 216 kilowattuur (kWh) aan energie op. Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.

2. De aanschaf van zonnepanelen verdient zich niet terug

Volgens sommigen is de aanschaf van een installatie voor het opwekken van zonnestroom zo duur dat dit bedrag gedurende de levensduur nooit kan worden terugverdiend. Natuurlijk is het zo dat de investering in zonnepanelen - afhankelijk van het aantal panelen - tussen de 3.000 en de 6.000 euro bedraagt maar een aantal jaar geleden was dat nog zo’n 10.000 euro. De prijzen zijn namelijk met bijna 50% gedaald. Hierdoor zal de terugverdientijd voor de meeste huishoudens op dit moment uitkomen op tussen de 6 en 8 jaar, waarbij ook de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan worden afgetrokken. Zonnepanelen gaan zo’n 20 jaar meer dus na die periode ontvangt u dus meer dan 10 jaar gratis stroom. U zult wel een bedrag moeten reserveren voor het onderhoud van de installatie.

Als u meer wilt weten over het aanschaffen van zonnepanelen, dan kunt u het beste even het e-book Zonnepanelen voor Dummies lezen dat 64 pagina’s praktische informatie bevat. U ontvangt een gratis exemplaar van deze handige gids door uw e-mailadres in te vullen.

3. Het is verstandiger te wachten tot zonnepanelen efficiënter worden

De techniek die gebruikt wordt in zonnepanelen wordt ieder jaar beter doordat de opbrengst steeds wat hoger wordt. Op dit moment hebben zonnepanelen een vermogen van tussen de 255 en 260 kWh, in 2013 was dit 245-250 kWh. Het verschil in vermogen en uiteindelijke opbrengst is dus maar klein en daarom mag dit ook eigenlijk geen rol spelen bij de vraag of u wel of geen zonnepanelen gaat aanschaffen. Bovendien: des te langer u wacht, des te langer u het volle pond betaalt voor de elektriciteit die u gebruikt.



Wil jij ook je eigen energie opwekken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag gratis Zonnepanelen voor dummies aan!

<p><img alt="" src="http://analytics.pubnxt.net/piwik.php?idsite=120" style="border:0;"/></p>

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten