Nieuwe Raspberry Pi op de markt met 4 USB-poorten en 40 connectors

© CIDimport

Nieuwe Raspberry Pi op de markt met 4 USB-poorten en 40 connectors

Geplaatst: 13 juli 2014 - 19:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:11

Redactie ID.nl

Het gerucht ging al een tijdje: er zou een nieuwe versie van de Raspberry Pi uitkomen. En het gerucht is waar: de Pi B+ is er nu. Wat kan hij allemaal meer dan zijn voorganger? En: waar kun je hem krijgen?De Raspberry Pi Foundation heeft officieel een nieuwe versie van zijn mini-computer gepresenteerd. Hobby'isten die fan waren van de eerste Raspberry Pi kunnen hun hart ophalen, want de nieuwe zak-computer, genaamd de B+, heeft een aantal flinke verbeteringen.

 

For this article in English, click here.

Extra USB

De belangrijkste verandering is de toevoeging van 2 extra USB-poorten. De Raspberry Pi heeft nu in totaal 4 usb 2.0-poorten, waardoor gebruikers er nog meer apparaten op kunnen aansluiten.

Meer stroom, minder verbruik

Die extra usb-poorten vragen om fiks meer stroom, maar de Pi B+ is daarop aangepast. Gebruikers kunnen nu tot 1.2 ampère op het apparaat zetten, waardoor voor veel toepassingen geen externe usb-hub meer nodig is. Bovendien gebruikt het apparaat een stuk minder stroom; 600mA tegenover 750mA voor de oude versie.

Extra connectoren

Naast de additionele USB-poorten zijn ook de connectors voor de Pi uitgebreid. De nieuwe versie heeft een 40-pins-connector, waarvan de eerste 26 sowieso gelijk blijven aan die van de oude Pi. Daardoor kunnen alle bestaande thuisprojecten voor de Pi makkelijk worden overgezet naar het nieuwe apparaat.

Micro-SD

Een andere belangrijke verbetering is dat de Pi B+ niet meer opstart vanaf een reguliere SD-kaart, maar vanaf een micro-SD.

Om toch wat fysieke ruimte op het apparaat te besparen na al die toepassingen, is de reguliere audio-uitgang ingewisseld voor een gecombineerde audio- en video-composiet-uitgang.

Teleurstellende processor

Wie had gehoopt dat de nieuwe versie van de Pi ook meer rekenkracht zou bieden, wordt teleurgesteld. De Raspberry heeft nog steeds dezelfde (zwakke) 700 MHz-processor, in tegenstelling tot de vele concurrenten die inmiddels op de markt zijn. Sommige daarvan, zoals de HummingBoard waar we een tijdje terug al over schreven, en andere soortgelijke mini-computers hebben vaak meer rekenkracht, die in veel gevallen over de 1 GHz heen gaat. De chipset blijft overigens ook bij de B+ de BCM2835 van Broadcom.

Ook het werkgeheugen blijft bij de B+ steken op de oude 512 MB.

Behuizing

Vanwege de fysieke toevoegingen krijgt de Pi wel een ander uiterlijk. Dat betekent ook dat eventuele omhulsels die gebruikers bij het apparaat hebben gekocht, niet meer passen. Mocht je daar waarde aan hechten, dan zul je toch echt een nieuwe behuizing moeten kopen.

Hobby-project

Daarmee lijkt de Raspberry Pi dus ook met de nieuwe toevoegingen vooral een knutselapparaat te zijn. Gebruikers die het apparaat willen gebruiken als kleine media-speler, kunnen het apparaat met de kleine processor dus beter links laten liggen en doorzoeken naar een wat sterker alternatief - daarvan zijn er genoeg. Wel blijft het apparaat het hobby-computertje bij uitstek, zeker nu er dubbel zoveel USB-poorten en extra aansluit-pinnetjes op het apparaat zitten.
 

De nieuwe Raspberry Pi B+ is onmiddellijk beschikbaar op www.hubbit.nl, de online store van Reshift Digital BV. In de Hubbit store staat de B+ uitvoering te koop voor € 39,95 inclusief BTW. De verwachting is dat de eerste, nog beperkte zending, snel zal zijn uitverkocht. Daarnaast heeft Reshift Digital BV bekend gemaakt dat het nieuwe Raspberry Pi B+ model zal worden geleverd in de Bendoo Box - een kant- en klare Rasperry Kit voor de jeugd, die naar verwachting eind augustus op de markt komt.
 
 "We zijn blij met deze nieuwe Raspberry-Pi B+", zegt Johan van Dijk, verantwoordelijke voor de online commerce activiteiten van Reshift: "Het mag overkomen als een relatief kleine wijziging, maar deze wijziging betekent veel voor de manier waarop de Raspberry Pi wordt gebruikt." Een bekend probleem van het huidige "B" model is dat er maar weinig usb-poorten op zitten en dat de Raspberry te weinig voeding had. Dat betekende dat je voor sommige toepassingen al snel een extra usb-hub moest toevoegen. Dat is niet meer nodig voor de B+, die een zwaardere voeding aan kan, meer usb-poorten heeft en bovendien meer externe koppelingen kan maken via de zogeheten GPIO-aansluitingen.
 
Van Dijk: “Het concept van de Hubbit is uniek.  Het is een webwinkel die gelieerd is aan de bladen Computer Idee, PCM, Power Unlimited, Linux Magazine, Discovery Channel Magazine en MediaTotaal.
Uit de tientallen producten die wekelijks worden getest door onze titels kiezen de redacties díe gadgets die ze zonder twijfel aan anderen zouden aanbevelen. We gaan dan proberen om er bij de leverancier een leuke deal voor onze lezers uit te slepen: met extra voordeel bijvoorbeeld, of met iets leuks erbij – van een geheugenkaartje tot opbergetui. In het geval van deze Raspberry Pi zit de meerwaarde hem niet alleen in het feit dat we hem als een van de eersten in Nederland kunnen aanbieden, maar ook in de speciale website die we hebben gemaakt. Op http://piwiki.nl/ staat niet alleen het laatste nieuws over de Raspberry Pi, maar vooral veel praktische uitleg, video’s en workshops over wat je allemaal met deze compacte mini-computer kunt doen.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten