© CIDimport

De slimme werkkamer

Geplaatst: 28 oktober 2014 - 15:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:18

Redactie ID.nl

De wereld wordt steeds digitaler, en daarmee ook ons werk. Buiten zijn we altijd online, altijd bereikbaar en vormen onze telefoons en tablets het perfecte portaal naar de rest van de wereld. Maar binnen in onze werkkamers is er niet veel veranderd. Bureau’s liggen vaak bezaaid met papieren en de kast puilt uit van de mappen en dossiers. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die eeuwige vaste kantoortelefoon. Kan dat niet anders?

Dit artikel wordt u aangeboden door Viking

Het antwoord op die vraag is simpelweg ‘ja’. Maar de mens houdt vast aan gewoonten en patronen die ingesleten zijn in onze manier van werken. Als onze omgeving plotsklaps verandert, raken we van slag. Dat komt de productiviteit niet ten goede.


Aandachtspunten voor de slimme werkkamer

Meubilair

Het nieuwe werken, of flexwerken, bakt zich langzaam maar zeker in de Nederlandse kantoorcultuur. Ben je parttimer? Een freelancer misschien, of werk je gewoon vaak buiten de deur? Dan is het handig om je bureau eens goed onder de loep te nemen. Zorg bijvoorbeeld voor een verstelbare werktafel, zodat je collega hem ook kan gebruiken. Neem ook in ogenschouw hoeveel kastruimte je nodig hebt. Dient die opbergplek ergens voor, of kan die muurkast plaatsmaken voor iets anders? Vergeet ook vooral geen rekening te houden met je bureaustoel. Als je de hele dag op dezelfde plek zit te werken, is er niets zo belangrijk als een ergonomische stoel. Een slechte houding is funest voor RSI.

Je werkgerei

RSI, of een muisarm, is een groot probleem in Nederland. Uit onderzoek van TNO Arbeid is gebleken dat 3,2 miljoen Nederlanders er wel eens last van hebben gehad. Boosdoener: een slechte houding, maar ook de muis. Daar kun je op allerlei manieren iets aan doen, want zeg nou zelf, zo’n muis is best ouderwets. Gelukkig is er een oplossing. De ergonomische muis bijvoorbeeld, of beter nog: een trackpad. Denk ook aan een verstelbaar beeldscherm en een ergonomisch toetsenbord. Maar dat niet alleen, ook een tablet kan je behoeden voor pijn en ellende.

Draadloos

Het internet is overal, dat betekent dat je overal kunt werken. Je zit niet meer vast aan je werkstation Een ideale manier om daar gebruik van te maken is bijvoorbeeld met een laptop of een tablet. Te weinig ruimte om je bestanden op te slaan? Geen probleem, daar zijn draadloze harde schijven voor. Probeer bijvoorbeeld een NAS-schijf die alles opslaat via WiFi. En stel je moet toch echt iets op papier hebben, dan zijn er de draadloze printers. Even verbinding maken en klaar ben je. Over printers gesproken: wil je bureau opfleuren met een zelfontworpen figuurtje, dan is de 3D-printer de ideale oplossing. Het oog wil natuurlijk ook wat. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten