De verborgen kosten van virtual reality

© CIDimport

De verborgen kosten van virtual reality

Geplaatst: 16 maart 2016 - 10:21

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:22

Redactie ID.nl

Virtual reality is duur. Veel fabrikanten lanceren dit jaar hun eerste vr-bril. Maar de instapdrempel is hoog, mede vanwege de pittige prijskaartjes. En vaak ben je er dan nog niet eens. We zetten wat verborgen kosten voor je op een rij.

Oculus Rift

De verborgen kosten van virtual reality-16026064

© CIDimport

Prijs: 699 euro

Verbogen kosten:

- Internationale verzendkosten 
De Oculus Rift is vooralsnog alleen te bestellen bij Oculus zelf. De bril moet dan uit de Verenigde Staten komen en daarom betaal je er internationale verzendkosten overheen. Dat kost je 42 euro extra.

- Upgrade voor je pc
Voor deze virtual reality-bril is een krachtige pc nodig. Mogelijk zijn sommige onderdelen aan vervanging toe. Denk aan een nieuwe videokaart. Oculus raadt minimaal een Nvidia GTX 970 of R9 290 van AMD aan. De prijzen van deze kaarten zitten rond de 300-400 euro. Heb je ook een betere processor nodig, reken er dan circa 200 euro bovenop voor een Intel i5-4590-cpu of hoger. Tevens heb je twee usb 3.0-poorten. Tot slot komen er nog een paar tientjes bij, omdat 8 GB RAM of meer vereist is.

- Touch Controllers
Oculus brengt in een later stadium speciale controllers uit, waardoor je ook je handen in virtual reality kunt gebruiken. Je moet ze er los bij kopen, maar een prijs is nog niet bekend. De bril zelf wordt geleverd met een Xbox One-controller, dus die hoef je er niet meer bij te halen.

HTC Vive

De verborgen kosten van virtual reality-16026066

© CIDimport

Prijs: 899 euro

Verborgen kosten:

- Internationale verzendkosten
Ook de Vive moet in eerste instantie geïmporteerd worden uit Amerika. Houd rekening met internationale verzendkosten van circa 74 euro, voor een totaalprijs van 973 euro. Voordeel t.o.z de Rift: Motion controllers zitten bij de prijs inbegrepen, als ook de tracking camera's die deze vr-bril nodig heeft.

- Upgrade voor je pc
Ook voor de Vive geldt dat je waarschijnlijk in de buidel moet tasten voor nieuwe pc-componenten. De systeemeisen van de Vive op het gebied van videokaarten en processoren komen daarbij overeen met die van de Oculus Rift. Mogelijk ben je iets goedkoper uit, omdat de Vive 'slechts' 4 GB RAM vereist - tegenover 8 GB voor de Rift.

PlayStation VR

De verborgen kosten van virtual reality-16026069

© CIDimport

Prijs: 399 euro

Verborgen kosten:

- PlayStation Camera
Sony's virtual reality-bril voor de PlayStation 4 werkt door middel van de ingebouwde led-lampjes, die gelezen moeten worden door een PlayStation Camera. Maar die zit er standaard niet bij. Reken daarom tussen de 40-60 euro extra voor deze verplichte accessoire.

- Move controllers
Ook Sony komt met speciale motion-controllers die armbewegingen registreren. Prijzen zijn nog niet bekend, maar je moet ze er wel los bijkopen. Heb je nog Move-controllers liggen uit de tijd van de PlayStation 3, dan kun je die ook gebruiken. Deze aanschaf is overigens niet noodzakelijk, je kunt ook de controller van de PlayStation 4 zelf gebruiken.

- De PlayStation 4 zelf
De PlayStation VR is gemaakt voor de PlayStation 4. Als je interesse in deze vr-bril hebt, staat die console waarschijnlijk al onder je televisie. Maar heb je die spelcomputer nog niet in bezit? Houd dan rekening met een extra kostenpost van 350 euro.

Gear VR

De verborgen kosten van virtual reality-16026070

© CIDimport

Prijs: 99 euro

Verborgen kosten:

- Een recente Galaxy-smartphone
De Gear VR is veruit de goedkoopste virtual reality-bril in onze lijst. Maar schijn bedriegt. Deze bril heeft namelijk zelf geen scherm, omdat je er een smartphone in moet steken. De Gear VR is op maat gemaakt voor de Galaxy S6, S6 Edge, S7 en S7 Edge.

Afhankelijk van welk model je kiest, betaal je tussen de 450 (voor een S6) en 799 (voor een S7 Edge) euro. Samsung heeft momenteel een actie waarbij je een Gear VR gratis krijgt, zodra je een S7 of S7 Edge aanschaft.

Apps en games

Goed, je hebt de bril en bijbehorende hardware in huis. Wat dan? Misschien is het logisch, maar virtual reality-apps kosten vaak veel geld. Waar je op Android of iOS nog regelmatig een gratis app kunt spelen met advertenties of via een 'freemium'-model (waarbij je upgrades of nieuwe levels kunt kopen), moet je voor VR-applicaties gewoon betalen.

VR-apps zijn vaak ook niet gratis

Hoe lang en uitgebreider de apps of games, hoe duurder ze vaak zijn. Dat komt omdat het ontwikkelen voor VR een stuk lastiger en tijdrovender is dan voor mobiele telefoons, en omdat het moeilijker is om alternatieve betaalmethoden of verdienmodellen te vinden. Hou er dus rekening mee dat je ook voor het spelen zelf je portemonnee moet trekken.

Verder geven we je nog als tip mee om te investeren in een goede koptelefoon, het liefst eentje met ondersteuning voor surround sound (5.1 of zelfs 7.1). Hoeft natuurlijk niet, maar het maakt je virtual reality-ervaring wel completer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten