'Deel deze ransomware om zelf je bestanden terug te krijgen'

© CIDimport

'Deel deze ransomware om zelf je bestanden terug te krijgen'

Geplaatst: 12 december 2016 - 07:38

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:33

Redactie ID.nl

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om zoveel mogelijk computers met ransomware te infecteren. Als je zelf door deze variant bent getroffen, kun je weer toegang krijgen tot je bestanden zodra je vrienden en familie er ook mee besmet.

Daarover schrijft onder meer Bleeping Computer. Normaal gesproken betaal je de ransomware-bouwers een bepaald bedrag om een sleutel terug te krijgen, waarmee je ransomware weer op kunt heffen. Zo krijg je vervolgens (soms) weer toegang tot je bestanden. 

Dat is ook een optie in het geval van deze nieuwe gijzelsoftware. Je kunt de sleutel echter ook 'gratis' verdienen door vrienden en familie met het virus op te zadelen. Dat doe je door ze op een malafide link te laten klikken. Dat ziet er als volgt uit:

'Deel deze ransomware om zelf je bestanden terug te krijgen'-15767670

© CIDimport

Popcorn Time, maar niet die Popcorn Time

Zo krijg jij je bestanden terug, maar zitten anderen met de gebakken peren. Opvallend genoeg heet het virus Popcorn Time, maar het heeft niets met de illegale streamingdienst onder dezelfde naam te maken.

De ransomware lijkt nog volop in ontwikkeling. Een toekomstige variant gaat mogelijk bestanden verwijderen zodra te vaak een verkeerde sleutel is ingevoerd. Zo hopen de makers er nog wat extra druk achter te zetten.

Lees ook: Ransomware, moet je nu wel of niet betalen?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten