Digitaal losse artikelen lezen met Blendle

© CIDimport

Digitaal losse artikelen lezen met Blendle

Geplaatst: 28 april 2014 - 06:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:41

Redactie ID.nl

Vanavond wordt het veelbesproken Blendle gelanceerd in Amsterdam Noord. De vraag is hoe revolutionair deze combinatie van kiosk en sociaal netwerk eigenlijk is: zitten we te wachten op nóg een sociaal netwerk waar het ditmaal om het delen van artikelen draait?

Als je Blendle opent wordt het meteen duidelijk dat het op dit platform draait om het delen van content. Je kunt mensen volgen en krijgt door hen suggesties van populaire artikelen in kranten, tijdschriften en magazines. Je kunt deze artikelen vervolgens aanklikken en per stuk afrekenen.

Bladeren door kranten en tijdschriften

Het project van mediaondernemers Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping gaat vanavond live. Daarvoor was het platform al voor een testgroep van 12.000 bètatesters beschikbaar. Gebruikers kunnen inloggen en door een overzicht van een groot deel van de Nederlandse kranten als De Volkskrant, Trouw en NRC en een aantal tijdscrhiften als Elsevier, Quote, Viva en Vrij Nederland scrollen.

Zelf de prijs bepalen

De media bepalen zelf hoeveel zij vragen voor artikelen. Dat is over het algemeen tussen de 10 en 25 cent voor een nieuwsartikel en van 25 tot 79 cent voor een langer artikel uit een tijdschrift. Nieuwe gebruikers ontvangen gratis 2,50 euro tegoed op hun Blendle account, wat daarna naar eigen behoefte kan worden opgewaardeerd.

Embedden en delen

Het is straks ook mogelijk om artikelen uit Blendle te embedden én te delen op sociale media. Op zaterdag is mijn timeline nu nog vaak gevuld met foto’s van de zaterdagkranten, zegt Klöpping. Straks kunnen mensen linken naar alle artikelen uit vrijwel alle kranten en tijdschriften. Op dit moment is de helft van de testgebruikers van Blendle jonger dan 35 jaar en dat is interessant voor uitgevers.

Kleine verbeterpuntjes

Op een paar opmaakfoutjes na (afbeeldingen met lage resolutie en dubbele zinnen hier en daar) leest Blendle lekker weg. Zoeken naar een artikel in het archief kan handiger, want je scrollt je suf als je iets wil lezen van twee maanden terug. Al met al: als je een los artikel wilt lezen maar niet een hele krant wilt kopen is Blendle ideaal. We denken dat het delen van artikelen een goede zet is, en dat Blendle handig inspeelt op de manier waarop we tegenwoordig media gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten