'Digitale apparaten slecht voor geheugen'

© CIDimport

'Digitale apparaten slecht voor geheugen'

Geplaatst: 1 juli 2015 - 10:21

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:19

Redactie ID.nl

Uit onderzoek van Kaspersky Labs blijkt dat digitale apparaten als smartphones een slechte invloed hebben op ons geheugen. De beveiligingsfirma noemt dat fenomeen 'het Google effect,' als ook 'digitale dementie.'

In de Benelux kent 64 procent van de ouders het telefoonnummer van hun kind niet uit het hoofd. Ook de telefoonnummers van scholen en van werk worden in respectievelijk 90 procent en 51 procent van de gevallen niet onthouden. 34 procent van de ondervraagden weet het nummer van zijn of haar partner niet.

Opvallend genoeg herinneren veel mensen zich wel het telefoonnummer van het huis waarin ze woonden tussen hun 10e en 15e - 60 procent weet dat nummer nog uit het hoofd. Vooral jongeren in de categorie 16-24 jaar geven aan dat alle informatie die ze nodig hebben wel paraat is, maar dat het opgeslagen zit in de smartphone (43 procent). 

Even Googlen

Volgens Kaspersky is het gevolg digitale dementie, die ontstaat doordat we 'de verantwoordelijkheid voor het herinneren overdragen aan digitale apparaten zoals smartphones.' Consumenten maken zich minder zorgen over het onthouden van informatie, omdat ze geleerd hebben dit gewoon op internet op te kunnen opzoeken.

Een deel van de ondervraagden geeft overigens wel aan bang te zijn dat de opgeslagen 'herinneringen' ooit kwijt raken, al dan niet per ongeluk. Het blijft immers data die je niet fysiek vast kunt houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten