Digitale revolutie in Frankrijk

© CIDimport

Digitale revolutie in Frankrijk

Geplaatst: 15 maart 2006 - 06:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:16

Redactie ID.nl

Het Franse parlement stemt donderdag over een wetsvoorstel dat de digitale rechten van consumenten regelt. Daarin gaat Frankrijk veel verder dan de meeste Europese landen. Boetes voor digitaal downloaden zijn bijvoorbeeld uiterst laag. Ook zal het niet langer strafbaar zijn om DRM technieken op digitale dragers te verwijderen.

Digitale revolutie in Frankrijk

Het Franse parlement stemt donderdag over een wetsvoorstel dat de digitale rechten van consumenten regelt. Daarin gaat Frankrijk veel verder dan de meeste Europese landen. Boetes voor digitaal downloaden zijn bijvoorbeeld uiterst laag. Ook zal het niet langer strafbaar zijn om DRM technieken op digitale dragers te verwijderen. Consumenten moeten digitale muziek en films kunnen afspelen op het apparaat van hun keuze. Een controversieel voorstel voor een aparte downloadlicentie is voorlopig geparkeerd.

Frankrijk en Spanje moeten hun wetgeving aanpassen aan een Europese richtlijn die in alle andere Europese landen al wel is geïmplementeerd. Franse politici kiezen daarbij eerder de kant van de consument dan van de muziekindustrie.

Net als de meeste Europese landen heeft Frankrijk last van teruglopende cd verkopen. Die namen vorig jaar met 8 procent af. Digitale verkopen zijn daarentegen vervijfvoudigd. Frankrijk wil het gebruik van digitale technieken aanmoedigen door voor de consument minder barrières op te werpen. Zo mogen consumenten kopieën maken van dvd’s en cd’s voor eigen gebruik, hoewel het aantal toegestane kopieën nog moet worden vastgesteld.

De boetes voor illegaal downloaden zijn vooralsnog uiterst laag, maximaal 38 euro. Wie muziek illegaal deelt via uitwisseldiensten riskeert een boete van maximaal 150 euro. De verkoop van illegale software wordt zwaar beboet: tot 300.000 euro of 3 jaar gevangenisstraf.

Vorige week leek het er nog heel even op dat er een algemene download licentie zou komen voor consumenten. Voor 8 tot 12 euro per maand zou de consument onbeperkt kunnen downloaden. Het voorstel kreeg de steun van een groot aantal politieke partijen en consumentenorganisaties. De plannen waren vervat in twee amendementen die bij het debat over de wet echter door de centrumrechtse regering weer werden ingetrokken. Onder scherpe kritiek werden de amendementen vervolgens weer opgevoerd, maar ze worden morgen niet meegenomen in de stemming. Franse muzikanten onder wie Johnny Hallyday waren fel gekant tegen de compensatie, die in hun ogen veel te laag was.

Het recht van consumenten om bestandsformaten om te zetten in elk ander formaat heeft onder meer consequenties voor Apple’s iTunes. Het zou betekenen dat Apple zijn muziekwinkel moet openstellen voor alle audiodragers, en niet alleen voor de iPod. Analisten denken dat als de wet wordt aangenomen, Apple zijn muziekwinkel zal sluiten.

De stemming in het Franse parlement heeft voor Nederland geen consequenties, zegt woordvoerder Wouter Rutten van belangenvereniging NVPI. “De Europese wetgeving is hier al geïmplementeerd, maar aangezien de Europese wetgeving eens in de zoveel tijd wordt geëvalueerd, is er grote kans dat het in de toekomst weer op de agenda komt. Dan zal er ongetwijfeld gekeken worden naar wat andere landen hebben besloten. Frankrijk plukt wel de vruchten van het feit dat ze zo laat de richtlijn implementeren. Achteraf kun je discussiëren of de richtlijn in alle opzichten goed heeft gewerkt, maar het heeft weinig zin om van de Europese norm af te wijken. Consumenten in Europa zijn juist gebaat bij harmonisatie. De discussie over iTunes is een goed voorbeeld. De richtlijn zegt dat je de industrie de eerst komende jaren vrij moet laten in hun keuzes, omdat deze diensten anders moeilijk van de grond komen.”

Het wetsvoorstel zal overigens nog wel goedgekeurd moeten worden door de Franse Senaat.


Bron: Emerce

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten